Skoplje, zbrka oko imena države

Izvor: RTS, 13.Feb.2019, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje, zbrka oko imena države

Vlasti u Skoplju polako se navikavaju na novo ime države – Republika Severna Makedonija. Na sajtu makedonske vlade i Sobranja koriste dva imena, jedno u zaglavlju, drugo uz titulu predsednika Vlade Zorana Zaeva i prvog čoveka parlamenta Taljata Džaferija. Prva tabla "Republike Severne Makedonije" postavljena je na graničnom prelazu Bogorodica.
Premijeri Grčke i Makedonije, Zoran Zaev i Aleksis >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Cipras, uputili su pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guteresu u kojem ga obaveštavaju da je Prespanski sporazum, pošto su ga ratifikovala oba parlamenta, stupio na snagu, javljaju makedonski mediji.

Time je, suštinski, prestao da važi privremeni dogovor dve države iz 1995. godine, kojim je Makedonija u međunarodnim organizacijama bila nazivana "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija".
Vlasti u Skoplju najavile su da će promena imena biti obavljena u najkraćem mogućem roku, kao i da je prva tabla sa nazivom "Republika Severna Makedonija" postavljena na graničnom prelazu Bogorodica.

Da stvari neće biti tako jednostavne pokazuje i primer sajta Vlade Makedonije na kojem se, trenutno, koriste dva imena – jedno u zaglavlju sajta i drugo uz titulu premijera Zorana Zaeva.
Zaev je i dalje predsednik Vlade Republike Makedonije, navodi se na sajtu Vlade Republike Severne Makedonije.
Slično je i na sajtu parlamenta, pa u zaglavlju piše "Sobranje Republike Makedonije", dok je Taljat Džaferi predsednik Sobranja Republike Severne Makedonije.

Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.