Skoplje Atini: Dogovor je potvrđen u Sobranju

Izvor: B92, 20.Jun.2018, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje Atini: Dogovor je potvrđen u Sobranju

Makedonija je obavestila Grčku da je Skupština ratifikovala dogovor za rešavanje spora oko imena, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju.

To ministarstvo poslalo je grčkom Ministarstvu spoljnih poslova zakon o ratifikaciji dogovora kojim se rešavao makedonsko-grčki spor oko imena Makedonije.

Sada, nakon što je dobila ratifikovan dokument, Vlada Grčke treba da izvesti predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da podržava početak pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << severnog suseda sa Evropskom unijom pod imenom Severna Makedonija.

Vlada Makedonije očekuje da bi naredne sedmice na samitu EU mogla da dobije datum za početak pristupnih pregovora.

Sobranje Makedonije danas je većinom glasova ratifikovalo dogovor s Grčkom o rešavanju spora oko imena i strateškom partnerstvu dve zemlje, bez prisustva poslanika opozicionog VMRO DPMNE.

Taj dogovor, prema rečima premijera Makedonije Zorana Zaeva, zemlji otvara vrata evroatlantskih integracija, uz garancije makedonskog identiteta.

Dogovorom je predviđeno da Grčka, nakon makedonske ratifikacije, obavesti i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da podržava prijem Makedonije u tu alijansu.

Severnoatlantski savet je danas, kako je objavio Zaev, jednoglasno odlučio da tačku za poziv Makedoniji u NATO stavi na dnevni red julskog Samita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.