Izvor: Southeast European Times, 04.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širom Balkana održane demonstracije protiv Izraela

04/01/2009

NIKOZIJA, Kipar/ATINA, Grčka/ANKARA, Turska/ SARAJEVO, Bosna i Hercegovina (BiH)/ SOFIJA, Bugarska -- Demonstracije protiv vojne operacije Izraela u Gazi održane su u petak (2. januar) i subotu u nekoliko balkanskih zemalja, javili su mediji. Većinom miran protest u Nikoziji u subotu prerastao je u nasilje kada su neki demonstranti pokušali da probiju kordon interventne policije koja je blokirala put ka izraelskoj ambasadi.

U Atini, demonstranti okupljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ispred izraelske ambasade bacali su u subotu uveče kamenice i zapaljive bombe na policiju. Interventna polciija bacila je suzavac i šok bombe da ih rastera.

U Turskoj se u petak posle molitve više hiljada ljudi okupilo ispred džamija širom zemlje. Neki su palili izraelske i američke zastave i držali pogrebne molitve za žrtve u Gazi.

U međuvremenu, premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Turska radi na planu od dve faze u cilju okončanja trenutnih tenzija u Gazi. Erdogan je najavio plan na konferenciji za novinare posle sastanka sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom u Šarm el Šeiku u četvrtak uveče. Erdogan je u subotu otputovao u Saudijsku Arabiju u sklopu nastojanja Turske da pomogne u pregovorima o primirju.

Takođe u petak, jevrejski i muslimanski lideri u BiH zajedno su apelovali na međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj da zaustavi krvoproliće.

U međuvremenu u petak, nekoliko stotina Bugara okupilo se u južnom gradu Madanu da protestuje zbog vazdušnih napada Izraela. (CNA, Famagusta Gazete, AP, ANA-MPA, In.news - 03/01/09, novinska agencija Anadolu, Hurijet, NTV, AFP, Sofijska novinska agencija, Nova TV - 02/01/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.