Simens plaća kompenzaciju zbog podmićivanja u Grčkoj

Izvor: Blic, 10.Mar.2012, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simens plaća kompenzaciju zbog podmićivanja u Grčkoj

Nemački koncern "Simens" je sa vladom Grčke dogovorio isplatu visoke kompenzacije zbog dugogodišnjeg podmićivanja službenika u toj zemlji, a rukovodstvo kompanije se obavezalo da investira 100 miliona evra u tamošnju privredu.

Time će najverovatnije biti stavljena tačka na korupcionaški skandal vezan za poslovanje "Simensa" na grčkom tržištu.

Rukovodstvo koncerna je kasno u četvrtak uveče postiglo dogovor sa zvaničnicima u Atini da isplati kompenzaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u visini 170 miliona evra.

"Simens" se, takođe, obavezao da tokom ove godine investira 100 miliona evra u grčku ekonomiju, s tim što će 60 miliona uložiti u izgradnju fabrike sa 700 radnih mesta. Sa svoje strane grčke vlasti će povući građanske i administrativne tužbe protiv "Simensa".

Sporazum sa nemačkim koncernom biće potpisan nakon što ga usvoji grčki parlament.

"Simens" se izvinio grčkom "narodu, parlamentu i vladi", citirala francuska novinska agencija AFP saopštenje ministarstva finansija Grčke.

Rukovodstvo koncerna je takođe obećalo da će u svojoj filijali "Simens Hellas" sprovesti trogodišnji program borbe sa korupcijom, objavilo je ministarstvo finasija u Atini.

Informativna služba "Simensa" odbila je bilo kakav komentar po tom pitanju.

Predstavnici nemačkog koncerna su podmićivali grčke političare, koji su zauzvrat "Simensu" obezbedili povoljne ugovore. Radi se, između ostalog, o podeli porudžbina vezanih za sprovođenje letnje Olimpijade u Atini 2004.

U Grčkoj je 2010-2011. sprovedena 11-tomesečna parlamentarna istraga, u kojoj je utvrđeno da su zbog korupcije "Simensa" od 1997. do 2002. grčki poreski obveznici oštećeni za dve milijarde evra.

Dugogodišnja korupciona šema

Korupcija u "Simensu" je otkrivena 2006. posle više spektakularnih pretresa.

Menadžeri kompanije su optuženi za podmićivanje radi dobijanja povoljnih ugovora.

Zvaničnici "Simensa" su, između ostalog, potkupljivali službenike u Argentini, Bangladešu, Venecueli, Iraku, Libiji, Nigeriji i Rusiji. Internom istragom je utvrđeno da su zaposleni kompanije dali više od 1,3 milijarde evra mita.

Krajem 2008. koncern je osuđen na novčanu kaznu od oko milijardu evra koliko mora da isplati vladama Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke.

U korupcionaške šeme najviše je ogrezao "Simensov" sektor prodaje opreme za fiksnu telefoniju.

Povezane vesti: Prosečno za mito 200 evra Iran optužio "Simens" da je SAD omogućio sajber napad Korupcija u zdravstvu teška 500 miliona evra Afera Simens: 15 ministara okrivljeno zbog mita Bivši grčki ministar uhapšen zbog pranja novca

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.