Sezona požara u Grčkoj još nije završena, uhapšeno pet osoba FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 10:43

Sezona požara u Grčkoj još nije završena, uhapšeno pet osoba FOTO/VIDEO

Pet ubijenih, više od 20 povređenih ljudi, spaljeno desetine područja, 80 šumskih požara, epilog je višestrukih požara u Grčkoj koji su počeli u julu 2023.

Portparol Vlade Grčke izjavio je da požari u poslednjih nekoliko dana jenjavaju.

"Čini se da požari koji su besneli u zemlji poslednjih dana jenjavaju usled neprestanih napora državnog operativnog mehanizma i poboljšanih vremenskih uslova."

"Državni mehanizam nastavlja da bude u pripravnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer sezona požara nije završena. Apelujemo na građane da poštuju uputstva nadležnih organa i izbegavaju sve radove koji mogu izazvati požar", dodao je on.

Kako je rekao u oblastima širom zemlje u poslednjih 15 dana zabeleženo je preko 660 požara u izuzetno nepovoljnim vremenskim uslovima.

"10 požara, u oblastima Dervenohorije -Lutraki - Kuvaras - Aigio -Lakonija - Beotija - Lamija - Karistos - Rodos - Nea Anhialos, bilo je velikih razmera", navodi Marinakis i dodaje da je vatrogasna jedinica je morala da se izbori sa 60 do 80 požara svakog dana.

On navodi da u ovom trenutku, prema ažuriranju Vatrogasne službe, jedan požarni front gori u Diefči na ostrvu Hios.

"Sada radi ukupno 90 vatrogasaca sa 6 kopnenih timova, volontera, 18 rezervoara za vodu, uz pomoć 5 aviona i 4 helikoptera. Iako vatra nije ugrozila stambeno naselje, u ponedeljak je putem broja za hitne slučajeve 112 poslata poruka da se evakuišu sela Diefča i Katavasis." , kaže Marinakis.

Pet osoba uhapšeno je u Grčkoj zbog podmetanja požara u Viotiji, Iliji, Janini, Peli i Mitilini, a ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilijas najavio je strože kazne za odgovorne za paljevine, ali i za one koji pokazuju "nemar" prema okolini.

Kikilijas je najavio da će kazne biti slične onima koji se primenjuju na lica optužena za zlostavljanje životinja, prenosi grčki portal ERT.

Muškarac star 57 godina, koji je uhapšen i optužen za podmetanje požara u Kalenci u planinskoj oblasti Cumerka na zapadu Grčke, danas će biti izveden pred istražne organe.

Lokalni mediji su preneli da je on navodno umešan u još dva slična slučaja.

Drugi optuženi, 65-godišnji muškarac koji je uhapšen u oblasti Ilija na Peloponezu i optužen za pokušaj podmetanja požara izvinio se istražiteljima.

Prema navodima pripadnika vatrogasne službe, ovaj čovek je uhapšen u Pirgosu tokom rutinske kontrole i osumnjičen je za pokušaj podmetanja požara u travnatom rastinju, na lokalnom putu Ksirokambu - Pefkes.

Još jedan 20-godišnji mladić uhapšen je i osumnjičen za podmetanje požara u oblasti Plaka Delesio u opštini Tanagra Bojotija na zapadu Grčke, koja se smatra jednim od najopasnijih područja za požar.

Vatrogasci su videli kako ovaj 20-godišnjak pali kantu za smeće potom su ga imobilisali i odveli u istražno odeljenje.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.