Šefovi diplomatija Makedonije i Grčke se sreli u Beču

Izvor: B92, 29.Mar.2018, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefovi diplomatija Makedonije i Grčke se sreli u Beču

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke sastali su se u Beču, pred sutrašnje razgovora sa medijatorom UN u sporu oko imena, Metjuom Nimicem.

Kako je iz Beča javila Televizija Telma, u novu rundu pregovore obe stane ulaze sa voljim za pronalaženje rešenja za dugogodišnji spor oko imena Makedonmije, ali i dalje ostaju suštinske razlike.

To je pre svega grčki zahtev za promenu makedonskog ustava, zahtev da ime Makedonije bude pisano spojeno sa geografskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odrednicom, kao i identitetska pitanja.

U dosadašnjim pregovorima Makedonija je izrazila spremnost da imenu države doda neku geografsku odrednicu, ali ne i da menja Ustav, već predlaže da rešenje bude verifikovano međunarodnim sporazumom koji garantuju Ujedinjene nacije.

U novi rundu maratonskih pregovora i Makedonija i Grčka su ušle sa svojim predlozima nacrta za rešavanje spora, pored predloga koji je Nimic dao u januaru ove godine.

Sastanak šefova doplomatioja dve siusedne zemlje počeše sutra u 9.00 sati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.