Samo Grci gore stoje od Slovenaca

Izvor: B92, 19.Okt.2011, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo Grci gore stoje od Slovenaca

Ljubljana -- Zbog premalog udela vlastitog kapitala u tekućem finansiranju slovenačka preduzeća su među najzaduženijima u Evropskoj uniji.

Njihove ukupne kreditne obaveze iznose 33,8 milijardi evra, što je malo manje od nacionalnog godišnjeg BDP-a.

Ukupna zaduženost slovenačkih preduzeća bila je krajem prošle godine za 44,7 posto veća od vrednosti njihova kapitala, što je odnos koji otprilike imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanije u Španiji i Irskoj, dok lošije stoje samo grčka preduzeća.

Kako navodi ljubljansko Delo, u stručnoj javnosti postavlja se dilema treba li prezaduženost velikog dela preduzeća rešiti kroz stečajeve i otpise potraživanja ili povećanjem vlastitog kapitala dokapitalizacijom, što je sada vrlo teško.

Ekonomista Dušan Mramor, nekadašnji ministar finansija i profesor na Ekonomskom fakultetu, tvrdi da postoji i treća mogućnost, a to je da preduzeća po švedskom modelu izvrše sanaciju i prošire opseg poslovanja i za bolja vremena odlože raspodelu dobiti.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.