Samaras: Izlazak iz krize do 2014.

Izvor: RTS, 24.Jul.2012, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samaras: Izlazak iz krize do 2014.

Grčki premijer obećao da će izvući zemlju iz recesije za 18 meseci, uprkos prognozama da će ekonomija te države tokom godine opasti sedam odsto. Samaras najavio da će tražiti produženje rokova za smanjenje troškova i reforme, što je ključni uslov da Grčka dobije neophodne zajmove iz inostranstva.

Antonis Samaras obećao je da će Grčku izvući iz recesije za 18 meseci, uprkos prognozama da će ekonomija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te države tokom godine opasti sedam odsto.

Grčki premijer je naglasio da će "što pre bude moguće" sa međunarodnim kreditorima pokušati da sklopi sporazum koji će za dve godine, odnosno do 2016, produžiti rok za smanjenje troškova i reforme, što je ključni uslov da Grčka dobije neophodne zajmove iz inostranstva.

Zahtev za produženje rokova ne pozdravljaju evropske vlade, a grčki kreditori su više nego ogorčeni zbog odlaganja i neispunjavanja obećanja u Atini.

Premijer Grčke je poslanicima iz svoje konzervativne Nove demokratije rekao da njegova koaliciona vlada mora da pokaže da poštuje i može da primeni obaveze iz paketa pomoći.

"Takođe, pokazaćemo da su za dostizanje naših ciljeva neophodne promene, posebno onoga što pogoršava i produbljuje recesiju. Sigurno, sporazum koji će produžiti rokove nešto je što ćemo tražiti što pre bude moguće", poručio je Samaras.

Grčki premijer je istakao da bi ekonomija zemlje u tokom godine mogla da opadne više od sedam odsto, čime bi ukupni pad u poslednjih pet godina bio 20 odsto, ali i da vlada može da vrati Grčku na stazu rasta početkom 2014. godine.

Samaras je, takođe, rekao da su "neodgovorni" strani političari koji javno govore da će grčki program mera štednje propasti, navodeći da su oni upravo ti koji "čine šta mogu da Grčka propadne".

Zamenik nemačke kancelarke Filip Resler u nedelju je upitao da li Grčka može da ispuni uslove za dobijanje dalje međunarodne pomoći, dodajući da je ideja o njenom napuštanju zone evra "prestala da bude strašna".

Predstavnici EU, MMF-a i Evropske centralne banke počeli su inspekciju grčkog programa štednje, razgovorima sa zvaničnicima Ministarstva finansija.

Očekuje se i da predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo tokom nedelje poseti Atinu i razgovara sa Samarasom.

Grčka, opterećena velikim dugovima, zavisi od spasilačkih zajmova evropskih partnera i MMF da bi održavala vitalne javne servise i isplaćivala neophodne troškove.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.