Šah: Počinje ekipno prvenstvo

Izvor: B92, 02.Sep.2009, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šah: Počinje ekipno prvenstvo

Na ekipnom prvenstvu Srbije u šahu, koje se igra u Kragujevcu, 11 ekipa od 12 učesnika šampionata angažovalo je strance.

Od svih ekipa učesnica, jedino Mladenovac nema inostranog takmičara. Među strancima, po dva velemajstora su iz Rusije, Ukrajine i BiH, a po jedan iz Izraela, Mađarske, Moldavije, Grčke i CG. Najviši rejting ima ruski velemajstor Sergej Rubljevski (2.703), koji igra na prvoj tabli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Smederevski ŠK Premier, dok najviši rejting od srpskih igrača ima državni prvak, velemajstor Ivan Ivanišević (2.614).

Ivanišević je član VŠK Sveti Nikolaj, i nalazi se na 10. mestu među 109 prijavljenih takmičara, dok prvih devet mesta zauzimaju stranci.

Prema procenama stručnjaka, od 12 ekipa šest će se boriti za titulu prvaka, a šest da izbegnu ispadanje iz Prve lige Srbije, koje na kraju takmičenja čeka tri najslabije ekipe.

Među favoritima za najviši plasman su prošlogodišnji prvak Novosadski ŠK ĐOR, pobednik Kupa Srbije beogradska Lasta, VŠK Sveti Nikolaj iz Valjeva kao ekipa sa najvišim prosečnim rejtingom, te Beograd Beopublikum, Spartak Merkur iz Subotice i Smederevski ŠK Premier.

Za opstanak će se boriti Mladenovac, novosadski Agronom, Politika PEP, Sloga Amiga iz Kraljeva, Niški ŠK i Radnički iz Kragujevca.

U prvom kolu, igranom juče, favoriti su zabeležili pobede. Najubedljivi je bio Beograd Beopublikum protiv Mladenovca 5:1, a u derbi susretima VŠK Sveti Nikolaj savladao je Spartak Merkur, a Smederevski ŠK Premier ekipu Laste, takođe sa 3,5:2,5 poena.

U drugom kolu, od 16 sati, u hotelu Šumarice igraju: Beograd Beopublikum-Agronom, Sloga-Radnički, VŠK Sveti Nikolaj-Politika, Niški ŠK-Spartak, Smederevski ŠK-Novosadski ŠK i Mladenovac-Lasta.

Igra se 11 kola po Bergerovom sistemu (svako sa svakim) bez slobodnog dana, a takmičenje se završava 11. septembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.