SZO: Pandemija u povlačenju

Izvor: B92, Tanjug, 30.Dec.2009, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Pandemija u povlačenju

Ženeva -- Zaključno sa 27. decembrom, u svetu je potvrđeno 12.220 slučajeva smrti od novog gripa, ali je pandemija izgleda u povlačenju, saopštio je SZO.

Trenutno je svinjski grip najaktivniji u istočnoevropskim zemljama. Poslednjih nedelja su najkriznije tačke Gruzija, Crna Gora i Ukrajina, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. U drugim delovima Istočne i Južne Evrope, od Grčke, preko Bugarske, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije pa sve do regiona Urala u Rusiji, rasprostranjene su sve respiratorne infekcije, uključujući i novi grip.

Uprkos usredsređenosti medicinskih radnika poslednjih meseci na virus H1N1, sezonski grip je mnogo smrtonosniji - prema podacima SZO od njega svake godine umre 250.000 do 300.000 ljudi širom sveta.

U Zapadnoj Evropi svinjski grip je još uvek raširen, ali je njegov vrhunac prošao. Bolest malaksava i u Meksiku, SAD i Kanadi, kao i u Centralnoj i Južnoj Americi i na Karibima.

Novi grip je, kako se čini, u opadanju i u Istočnoj Aziji, odnosno u Kini, Japanu i na Tajvanu, saopštila je SZO.
Pogledaj vesti o: Grčka,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pošast 21. veka ili zavera farmaceuta

Izvor: Politika, 30.Dec.2009

Svetska zdravstvena organizacija, prvi put posle 40 godina, proglasila pandemiju ..Više od 11.500 žrtava u svetu dosadašnji je danak virusu H1N1, izazivaču novog gripa, bolesti koja se munjevito proširila planetom i obeležila 2009. godinu...Samo u poslednjoj nedelji godine koja je iza nas zabeleženo...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.