Izvor: PRObjave.com, 19.Nov.2019, 16:02

Rođena druga beba eksperimentalnom metodom vantelesne oplodnje

Rođena druga beba eksperimentalnom metodom vantelesne oplodnje

Rođena je druga beba pomoću medicinske metode vantelesne oplodnje Maternal Spindle Transfer (MST), koja je sprovedena od strane naučnog tima „Institute Of Life" i „Embryotools" u Grčkoj. U okviru ovog kliničkog istraživanja, pomenuta eksperimentalna metoda sprovodi se sa ciljem da tretira probleme neplodnosti koji proizilaze iz citoplazmatske disfunkcije jajnih ćelija kao i prevencije nastanka teških naslednih mitohondrijalnih bolesti.
Beba je došla na svet 11. novembra, u sedam časova ujutru. Majka novorođenčeta iza sebe ima deset neuspelih pokušaja vantelesne oplodnje. I majka i beba su dobrog zdravstvenog stanja.
Dr. Ioannis P. Vasilopoulos, prisutni ginekolog-akušer izjavio je: „Veoma sam zadovoljan što je danas na svet došla druga beba pomoću eksperimentalne MST metode, zahvaljujući kliničkom istraživanju sprovedenom od strane naučnih timova „Institute Of Life" i „Embryotools". Grkinja sa dugom istorijom neuspelih vantelesnih oplodnji, postala je majka zahvaljujući svom genetskom materijalu!"
Naučni saradnik „Institute Of Life" i suosnivač „Embryotools-a", Dr. Nuno Costa-Borges, istakao je da „naučni tim nastavlja svoja klinička ispitivanja, u Institute Of Life - IASO laboratoriji, za koja verujemo da će uskoro biti gotova".
Podsećamo da je prva beba rođena pomoću ove metode, došla na svet u aprilu 2019. godine. Beba sada ima sedam meseci i odličnog je zdravstvenog stanja.

O eksperimentalnoj metodi vantelesne oplodnje
MST metoda uključuje zamenu mitohondrija u ljudskim jajnim ćelijama, potpuno čuvajući genetski materijal žene koja želi da ostane u drugom stanju. Na ovaj način naučni timovi „Institute Of Life" i „Embryotools", istražuju mogućnost prevazilaženja problema žena koje se bore sa neplodnošću, višestrukim pobačajima uzrokovanim citoplazmatskim disfunkcijama njihovih jajnih ćelija, kao i implementacije ove metode sa ciljem sprečavanja teških mitohondrijalnih bolesti.
Važna napomena:
Rađanje dece pomoću ove metode sprovodi se u kontekstu kliničkih istraživanja koja se vode u trudnoći i sprovode se u skladu sa odredbama zakona 3305/2005. Na osnovu trenutnih naučnih podataka, ova metoda vantelesne oplodnje nije zvanični tretman neplodnosti niti priznata metoda medicinski potpomognute reprodukcije.
Za više informacija: https://www.iolife.eu/
V+O Communication
Svetozara Markovića 2
11000 Beograd
Tel: +381 11 3242772
Email: jelena.milojevic@vando.rs
Web: vando.rs
Kontakt:
Jelena Simić Milojević
Funkcija: Client Service Director
Email: jelena.milojevic@vando.rs

Nastavak na PRObjave.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.