Republika Severna Makedonija - novo ime bivše jugoslovenske republike će se i te kako odraziti na Srbiju, evo kako!

Izvor: BKTV News, 17.Jun.2018, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Republika Severna Makedonija" - novo ime bivše jugoslovenske republike će se i te kako odraziti na Srbiju, evo kako!

Grčka postaje vodeća moć na Balkanu, ne korišćenjem sile, već postavljanjem primera saradnje i solidarnosti, izjavio je danas državni sekretar i portparol grčke vlade Diimitris Canakopulos.

"Od sada, naša zemlja će brojati samo prijatelje na Balkanu", rekao je Canakopulos optuživški lidera opozicione stranke Nova demokratija Kirjakosa Micotakisa za "opasan stav" koji ih vodi ka ujedinjenju sa "najekstremnijim >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i nacionalističkim krugovima u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji", prenosi ANA.

Canakopulos je naglasio da će današnji sporazum koji su potpisali Atina i Skoplje ubrzati makedonske izglede za pristupanje Evropskoj uniji, ali isto uraditi i za Albaniju i za Srbiju.

On je naglasio da Grčka nije imala problema sa postojanjem makedonskog jezika do ranih 90-ih godina prošlog veka.

"Prigovori izneti 90-ih godina u javnim raspravama raznih strana jasno predstavljaju okvir istorijski neznaličkog i nacionalističkog osećaja koji skriva stvarnost i za cilj ima samo da dezinformiše i stvara utiske", rekao je Canakopulos, dodajući da je postojanje makedonskog jezika ranije prihvatila grčka akademska zajednica.

FOTO: Tanjug/AP/Yorgos Karahalis

Zbog potpisivanja soprazuma o novom imenu bivše jugoslovenske republike izbio je haos u Makedoniji. Najmanje sedam policajaca povređeno je večeras u nasilnim protestima ispred zgrade makedonskog Sobranja u Skoplju, dok su tri osobe privedene.

Grčka i Makedonija potpisale su danas sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Severna Makedonija.

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su danas u mestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dve zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Crkvena zvona u mestu Psarades i okolnim selima na grčkoj strani Prespanskog jezera, danas su zvonila u znak žalosti, tokom ceremonije potpisivanja sporazuma između Grčke i Makedonije o rešavanju spora oko imena.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Canakopulos: Grčka od sad samo broji prijatelje na Balkanu

Izvor: Blic, 17.Jun.2018

Grčka postaje vodeća moć na Balkanu, ne korišćenjem sile, već postavljanjem primera saradnje i solidarnosti, izjavio je danas državni sekretar i portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.