Republika Severna Makedonija – istorijski sporazum Atine i Skoplja

Izvor: RTS, 17.Jun.2018, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika Severna Makedonija – istorijski sporazum Atine i Skoplja

Makedonija i Grčka potpisale su sporazum o rešavanju spora oko imena u mestu Psarades na grčkoj obali Prespansog jezera. Postignut dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike. Sporazum su potpisali ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas u prisustvu premijera dve države Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ceremoniji potpisivanja sporazuma, na poziv premijera Grčke i Makedonije, prisustvovali su visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Činu potpisivanja prisustvovao je i posrednik UN Metju Nimic kao i podsekretarka za politička pitanja UN Rozmari di Karlo.  
Makedonski premijer Zoran Zaev je na ceremoniji potpisivanja dogovora izjavio da je država ponosna što je izabrala "rešenje koje ujedinjuje".
"Ponosni smo na ovaj naš dogovor. Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko rešenja spora koji nas je delio i što smo izabrali rešenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog dogovora o rešenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dve zemlje pomerili smo planine", rekao je Zaev.
Dodao je da je ovaj svečani čin "izraz posvećenosti pronalaženju rešenja koje je u interesu budućnosti i građana dve države".

"Naučili smo da treba da učimo iz istorije, a ne da je ponavljamo. Na temeljima prošlosti, gradimo budućnost", zaključio je makedonski premijer.
Njegov grčki kolega je istakao da je na Prespanskom jeru počelo pisanje nove srećne pesme i otkrio je da je ljubitelj balkanske muzike.
"Došlo je vreme da opet pevamo srećne pesme na Balkanu, a danas se pravi prvi, smeli korak u ovom pravcu. Jednu takvu novu pesmu počinjemo da pišemo ovde u Prespi. Naš cilj jeste da ovu radosnu pesmu pevaju mnogo vekova mnoge buduće generacije, na našem i vašem jeziku, u našoj i vašoj zemlji, naš i vaš narod... Pesmu koja će slaviti mir", rekao je Cipras.
On je susret u Prespi okarakterisao kao "istorijski sastanak".
"Danas se nalazimo ovde gledajući u oči istoriju naših naroda. Nalazimo se ovde i da bismo nas dvojica izvršili našu patriotsku dužnost", rekao je grčki premijer.
Današnji dogovor Cipras je ocenio kao patriotski i pozvao građane obe zemlje da ga prihvate bez predrasuda.
Pomenuo je i to da je prvi susret sa Zaevim imao pre šest meseci u snegom zavejanom Davosu gde je, po njegovim rečima, bilo mnogo hladno, "poput hladnoće koja je vladala u odnosima dve zemlje u prethodnih 25 godina".
Zvanični sastanak dve delegacije nastavljen je u Oteševu, na makedonskoj strani jezera. Aleksis Cipras je prvi grčki premijer koji je posetio Makedoniju, prenela je agencija ANA.

Nimic: Najlepši poklon za moj rođendan
Posrednik UN za rešavanje spora između Atine i Skoplja Metju Nimic izjavio je da "nema boljeg poklona za njegov rođendan od današnjeg potpisivanja sporazuma".
Nimic je uputio čestitke premijerima Makedonije i Grčke, Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu, kao i ministrima spoljnih poslova dve zemlje.
"Da bi se pronašlo rešenje ovog problema, potrebno je mudro liderstvo i strateška vizija, i ovi lideri su pokazali da poseduju te važne kvalitete. Ne možete često da pronađete istovremeno mudrost, političku viziju i diplomatske veštine, a sva tri kvaliteta bila su prisutna kod ove četvorice lidera, koji su naporno radili. To je retkost", rekao je Nimic.

Dodao je da veruje da je ovaj dogovor od strateškog interesa za dve zemlje.
"Bilo mi je zadovoljstvo što sam bio posrednik i što sada mogu da budem svedok potpisivanja ovog dogovora", rekao je Nimic na ceremoniji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.