Raste napetost na tursko-grčkoj granici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Feb.2020, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste napetost na tursko-grčkoj granici

Raste napetost na tursko-grčkoj granici. Stotine migranata iz Sirije, sukobilo se sa grčkom policijom koja je, ispalila suzavac, a vlasti u Atini najavile su slanje dodatnih snaga kako bi sprečili ilegalni ulazak u zemlju.

Nakon pogibije turskih vojnika u Siriji, Ankara poručuje da će granice prema Evropi ostaviti otvorene, kako bi migranti mogli da prođu, a predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je EU da ne pruža dovoljno pomoći i podrške turskim vlastima po >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pitanju rešavanja migrantske krize.

Više stotina migranata okupilo se juče na graničnom prelazu sa susednom Grčkom, u nameri da probiju kordone policije i domognu se Evrope. Nakon što su izbeglice krenule da ilegalno pređu granicu, intervenisala je grčka policija koja je ispalila suzavac dok su migranti sa turske strane policiju gađali kamenicama. Atina poručuje da je odlučna da zaštiti svoje granice, a u regiju Evros poslala je dodatne policijske snage kako bi ojačala kontrolu granice.

"Juče se dogodio organizovani masovni i ilegalni pokušaj prelaska grčke granice. Nismo to dozvolili, štiteći našu i evropsku granicu. Sprečeno je više od 4 hiljade ilegalnih pokušaja prelaska, a 66 osoba je uhapšeno i one nemaju nikakve veze sa Idlibom", rekao je Stelios Pecas, portparol grčke vlade.

Takav potez Ankare predstavlja odgovor na eskalaciju ratnih sukoba u Idlibu pre nekoliko dana, kada su sirijske vladine snage predsednika Bašara al Asada uz podršku Rusije ubile najmanje 33 turska vojnika, što je bila kap koja je prelila čašu, pa je strpljenju Ankare došao kraj.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan, kategorično je poručio - Turska će granice prema Evropi ostaviti otvorene, optuživši EU da joj ne pomaže dovoljno kako bi rešila problem migranata.

"Nećemo zatvarati granicu u narednom periodu. Zašto? Evropska unija mora da održi obećanje koje je dala. Ne moramo se brinuti za toliko izbeglica i hraniti ih", rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da je iz sirijske pokrajine Idlib, gde se nalazi oko milion ljudi, put Evrope već krenulo više desetina hiljada ljudi.

Nakon eskalacije sukoba u Siriji, Ankara je intenzivirala diplomatske aktivnosti. Turska je od NATO-a zatražila hitan sastanak, a alijansa je pozvala Rusiju i Siriju da zaustave ofanzivu na Idlib. Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu za 5. ili 6. mart najavio je susret, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, rekavši da se pitanje krize u Idlibu može rešiti isključivo na sastanku dvojice predsednika, dodavši da se na tome radi, što je potvrdio i Kremlj.

Putin i Erdogan razgovarali su juče i telefonom. Fokus je bio na hitnom uspostavljanju dodatnih mera za normalizaciju situacije u severozapadnoj Siriji. Evropa je zabrinuta i pažljivo prati situaciju jer se od 2016. oslanjala na Tursku koja je trebalo da zaustavi talas izbeglica iz Sirije, nakon što je 2015. u mnoge evropske zemlje stiglo više od milion ljudi s Bliskog Istoka, što je izazvalo političku krizu u Uniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.