Raste broj žrtava trgovine ljudima

Izvor: S media, 11.Nov.2011, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj žrtava trgovine ljudima

Trgovina ljudima često je povezana sa ilegalnom migracijom i u pograničnom delu prema Srbiji registrovano je više stotinka ilegalnih emigranata koji su u Makedoniju došli iz Grčke, rečeno je danas u Skoplju na skupu nacionalnih koordinatora Regionalne inicijative za migracije, azil i izbeglice, osnovane 2003. godine pri Paktu za dstabilnost jugoistočne evrope.

Švedska: Uhapšeni Srbi zbog silovanja maloletnice

Osuđeni na 44 godine >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zbog silovanja devojčice

Srbija i dalje trguje ljudima

Reč je, uglavnom, o emigrantima iz Avganistana, Pakistana, Somalije. Podaci kojima raspolažu makedonske vlasti u prethodne četiri godine ukazuju na poražavajucu situaciju da je sve veći broj žrtava trgovine ljudima, najčešće maloletnicima, a da je sve manji broj otkivrenih slučajeva, rečeno je na skupu.

Koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji Mitar Ðurašković naveo je da su od početka godine u Srbiji identifikovane 83 žtvre trgovine ljudima i da je reč većimom o domaćim državljanima. Najrizičniji su, kako je rekao, ugostiteljski objekti koji služe za seksualnu ekspolataciju i trgovinu ženama.

Makeodnija i Srbija zajednički prate taj fenomen, a to je slučaj i sa noćnim klubovima u zapadnom delu Makedonije gde se često otkrivaju i srpske držvljanke koje su žrtve seksulanog iskorišćavanja.

Prema podacima makedonskih organa, svakih 10 dana se otkrije bar po deset žena koje nisu prijavljene, a rade kao konobarice ili pevačice u ovim klubovima. U zadnjih 10 godina za ta kriminalna dela osuđeno je 70 osoba, a registrovano 406 žrtvi.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.