RAJSKA OAZA U EGEJSKOM MORU: Ovo ostrvo je strogo čuvana TAJNA GRKA, otkrijte čari OSTRVA TIŠINE i MIRA za smešan novac

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jul.2023, 14:51

RAJSKA OAZA U EGEJSKOM MORU: Ovo ostrvo je strogo čuvana TAJNA GRKA, otkrijte čari OSTRVA TIŠINE i MIRA za smešan novac

To naravno ne znači da je beživotno i da mu nedostaju prirodne lepote ili interesantna mesta za obilaske, naprotiv, ono je jedno od najinteresantnijih u Grčkoj.

Ostrva su omiljena destinacija za letovanje velikog broja turista. Ono što turiste najviše privlači su fenomenalne plaže, toplo more, ljubazni domaćini, bogata istorija i nezaboravan provod.

Grčka može da se pohvali velikim brojem ostrva koje se nalaze u Sredozemnom, Jonskom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Egejskom moru. Po nekim podacima Grčka u svom teritorijalnom sastavu ima oko 1400 ostrva. Od ukupnog broja ostrva samo nekih dvestotinak ostrva je naseljeno, dok su ostala nenaseljena. Ipak, neka su i dalje tajna strogo čuvana tajna Grka.

Najbrojnija ostrva nalaze se u Egejskom moru, a dele se na sedam arhipelaga. U tom mnoštvu prelepih ostrva postoje neka koja su još uvek tajna za veliki broj turista. Zamislite samo letovalište udaljeno od civilizacije i vreve sa idiličnim morskim pejzažima, koju verovatno niko od vaših prijatelja nije posetio!

Da, to je ostrvo Limnos, nama tako blizu, a tako daleko... Kako nije komercijalizovana turistička destinacija, na ovom sevoistočnjačkom ostrvu Egejskog mora naći ćete pristupačnije cene smeštaja, pića i hrane, nego na ostalim.

Drugim rečima, Limnos je savršeno mesto za one koji žele svoje letovanje u Grčkoj da provedu na peščanim plažama koje nisu prepune turista i buke. Zato je ovo ostrvo idealno za porodični odmor.

A post shared by Nynne Louise Hansen (@nynnehansen)

To naravno ne znači da je Limnos beživotan i da mu nedostaju prirodne lepote ili interesantna mesta za obilaske. Naprotiv, ono je jedno od najinteresantnijih ostrva u Egejskom moru sa jedinstvenim karakteristikama i nekoliko prelepih plaža. Zbog toga što je ostrvo još nepoznato za mnoga turistička tržišta, posetioci mogu u miru da uživaju u svim njegovim lepotama i čarima - a ima ih mnogo.

Takođe, to znači, da po niskim cenama možete ici na izlete po ostrvu iz mnogih gradova Grčke i Evrope. Isto tako, ostrvo je veoma blizu drugim ostrvima, kao što su Lezbos, Samotraki i Tasos, što ga čini praktičnim kao izlet destinacija.

Pitate se onda zašto onda niko od vaših poznanika nije posetio ovo ostrvo. Pa, razlog je trivijalan - zato što su Halkidiki i Tasos bliži. Jedna naša turistkinja je podelila svoj utisak o posećenosti:

- Do skora se do Limnosa putovalo skoro 5 sati brodom iz Kavale. Iako se danas stiže za nešto više od tri sata udobne vožnje novim feribotom, za deset dana koliko smo proveli na ostrvu, videli smo svega tri automobila sa srpskim tablicama", rekla je i dodala:

- Oduševljeni smo mirom i tišinom, prelepim plažama, ali i prirodnim bogatstvima. Utisak je kao da smo bili i u Africi. Videli smo peščane dine i fenomenalno se proveli sa lokalnim stanovništvom.

A post shared by Ioannis Giatras (@yiannisgiatras)

Plaže

Limnos poseduje dosta urbanizovanih plaža, na kojima možete uživati u zeleno-plavoj vodi Egejskog mora i zlatnom pesku, vrlo jeftino ćete proći, a uživaćete punim plućima na plaži koja je samo vaša - nema guranja ležaljki, niti otimanja za iste.

Najpoznatije plaže na ostrvu su:

Mirina: Plaža Mirina je locirana blizu glavnog grada i sigurno je najlepša plaža na ostrvu. Poznata je po čistoj vodi i palmama koja se prostiru duž cele obale. Tu se nalazi i bar u kome možete popiti piće ili iznajmiti ležaljke za sunčanje.

Nevgati: ova plaža je blizu mesta Nea Koutali. Poznata je po svom sitnom belom pesku. Plaža spade u jednu od najdužih plaza Egejskog mora sa dužinom od 2km. Ovo nije organizovana plaza, veoma je tiha i na njoj nikada nema previse turista, tako da je idealna za odmor i uživanje.

A post shared by Costa T (@greekislands_fbgroup)

Moudros: Ova plaža je druga najpopularnija plaža na ostrvu. Ono što je izdvaja Ii čini posebnom jeste njena pozicija na vetrovitoj strani, tako da je ova plaža idealna za sve vodene sportove. U pitanju je organizovana plaža sa mnoštvom barova i ležaljki.

Šta još posetiti

Još jedno zanimljivo mesto na ostrvu je jezero Aliki. To je slana laguna koja se nalazi na severoistoku Limnosa, u blizini sela Kontopouli. Jedna je od najvažnijih močvara na Limnosu jer se tu stotine vrsta ptica zaustavljaju tokom migracije na jug. A na proleće se mogu videti i flamingosi.

Dvorac Mirina datira iz 1186. godine i sagrađen je za vreme vladavine vizantijskog cara Andronika Komnina. U zamak se ulazi sa promenade Romeiko Gialos i treba vam oko 20 minuta da stignete do vrha.

A post shared by greece_in_photos (@greece_in_photos)

Na ostrvu postoji mnogo pravoslavnih crkava, ali je svakako najzanimljivija Panagia KakaviotisaU stvari, staza do crkve je prava planinarska ruta, jer se nalazi u pećini na brdu Kakavos.

Do crkve je potrebno oko 20-30 minuta, a najbolje vreme za posetu je rano ujutru ili popodne. Nekada je bio sklonište za monahe u 15. veku. Crkva je jedinstvena i razlikuje se od drugih jer nema krov! Mali zidovi su okrečeni u belu boju, a na njima vise prelepe drvene ikone. A oko vas su impresivne stene i neverovatan mir. U isto vreme je to bilo fantastično duhovno iskustvo, a i mala planinarska avantura.

A post shared by ForumGrecia (@forumgrecia)

Smeštaj

Kako na ostrvu nema mnogo stranih turista, cene su "normalne" i prilagođene životnom standardu Grka, koji je sličan našem.

Pošto je turizam glavni izvor prihoda za ljude sa Limnosa, postoji veliki broj kapaciteta, soba I hotela na ostrvu. Apartmani na Limnosu ili sobe se izdaju po veoma pristupačnim cenama i većina njih ima u sklopu kapaciteta i male kuhinje, savršeno prilagođene za ljude koji ne vole da jedu van smeštaja, ili koji ne žele sav svoj novac da potroše na letovanju u Grčkoj na raznorazne restorane.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.