Putovanje kroz velike civilizacije

Izvor: Glas javnosti, 17.Jul.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putovanje kroz velike civilizacije

KRALJEVO - Projekcijom italijanskog filma "Sveti kamen iz Jermenije" u Kraljevu je otvorena 12. međunarodna smotra arheološkog filma u okviru koje će, tokom naredna četiri dana biti prikazana ostvarenja autora iz Italije, Nemačke, Grčke i Meksika.

Organizatori smotre koja je počela u petak uveče su Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, Duhovni centar "Sveti vladika Nikolaj" i Narodni muzej u Beogradu.

Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kulture u Kraljevu Gordane Gavrić, cilj manifestacije je da pokaže da je arheološka baština jednako važna, ne samo stručnjacima i naučnicima koji se bave ovom problematikom, već i široj javnosti.

"Potrudili smo se da izaberemo najrazličitiji repertoar filmova, u vremenskom i teritorijalnom smislu, ali i da prikažemo filmove koje se bave različitim religijama, zato što su u prošlosti sve velike civilizacije najveća dostignuća stvarale u slavu bogova", rekla je Gavrićeva.

Filmovi koji će biti prikazani pripovedaju o zanimljivim i važnim dostignućima minulih epoha, izuzetnim pojedincima i poprištima važnih istorijskih događaja.

"Film, kao savremeni medij, treba da pomogne gledaocima da na pravi način saznaju istoriju istraživanja drevnih kultura i lokaliteta koji čuvaju ostatke prošlosti", dodala je Gavrićeva.

Film "Sveti kamen iz Jermenije", kojim je smotra otvorena, govori o gvozdenom kamenu starom 1600 godina koji nije zarđao, a na večerašnjem repertoaru smotre je nemački film "Tajne Naska".

On govori o zagonetnim crtežima koji mogu da se vide samo iz aviona, a snimljen je na zaravnima pustinje Atakama, gde su živela plemena Naska, koja su urezivala gigantske pejzaže.

Do utorka, 21. jula, publika će imati priliku da proputuje velike geografske i hronološke raspone istražujući misterije i upoznajući različite kulture, istorije i narode.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.