Prvi rezident Fondacije Novi Sad 2021 predstavio se Novosađanima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2018, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi rezident Fondacije "Novi Sad 2021" predstavio se Novosađanima

U Kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, u utorak 20. februara, grčki umetnik Teo Prodromidis predstavio je svoj jedinstveni pristup umetnosti kroz raznovrsan filmski opus. Prisutni Novosađani su, takođe, imali priliku da čuju detalje o istraživanju koje umetnik realizuje u Novom Sadu, a koje se bavi neformalnim obrazovanjem, mobilnošću, državljanstvom i analizom dinamike i sinagonizma parova i grupa.

"Rezidencije su zahtevne, u tom smislu što se umetniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostavlja ograničeno vreme da odgovori na mnogo zahteva. Kroz ovakve programe javlja se izazov, tj. potreba da se sve predrasude, navike i ustaljena ponašanja napuste, i istovremeno prihvati i mogućnost neuspeha", izjavio je Teo Prodromidis povodom boravka u Novom Sadu, ali i o ličnim utiscima o programima rezidencija poput ovog.

Prodromidis je višestruko nagrađivani umetnik čija multimedijalna praksa i ostvarenja obuhvataju film, instalacije i performans, savremene operacije u arhitekturi, filozofski diskurs, avangardu, i osmišljavanje pozorišnih tehnika.

Ovaj umetnik okrenuo se multimediji osetivši društvenu potrebu da ostavi doprinos kulturi. U tom smislu, grad kao prestonicu kulture vidi kao priliku da se ispune očekivanja. "Mislim da važnost ili korisnost proglašenja grada Evropskom prestonicom kulture leži u mogućnosti da grad uključi/mobiliše najpre mlade ljude u kreiranje novih kulturnih iskustava. Nadam se da će ih inspirisati da istražuju grad kroz istraživanje sopstvenog kolektivnog potencijala", izjavio je on.

Rezidencijalni program "Plants AiR", Fondacije "Novi Sad 2021", koji ima za cilj mobilnost umetnika i aktera u kulturnim i kreativnim industrijama, ovog puta realizovan je u sklopu projekta RISK CHANGE (Rizikuj promene) podržanog kroz program EU "Kreativna Evropa", u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine.

Teo Prodromidis, koji će u Novom Sadu boraviti ukupno dve nedelje, jedan je od učesnika u projektu koji u osnovi istražuje socijalno-političke pritiske uslovljene kretanjem stanovništva, promenom mesta boravka, migracijama, egzilom i slično, kroz interdisciplinarne i interkulturalne pristupe.

RISK CHANGE projekat ima za cilj da proizvede konkretne rezultate: umetničke rezidencije, nove/inovativne modele, konferencije, simpozijume, radionice, otvorene laboratorije, izložbe, studijske posete, web platformu, aplikaciju za mobilni telefon, nove kulturne mreže, publikacije, itd.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.