Protesti u Atini i Solunu zbog Makedonije

Izvor: Radio 021, 02.Jul.2018, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u Atini i Solunu zbog Makedonije

U Atini i Solunu održani su protesti zbog postignutog dogovora o imenu Makedonije, a u glavnom gradu Grčke došlo je do sukoba demonstranata i policije.

Zbog demonstracija ispred parlamenta u glavnom gradu Grčke, Atini i na Aristotelovom trgu u lučkom gradu Solunu na severu te zemlje bio je blokiran saobraćaj u pojedinim oblastima, preneo je atinski list Katimerini.

U Atini je došlo do sukoba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << između demonstranata i policije, a policajci su upotrebili suzavac da rasteraju učesnike protesta.

Dogovorom Atine i Skoplja predviđeno je da Makedonija do kraja godine ispred ustavnog imena doda geografsku odrednicu "severna" i da se zove Severna Makedonija, a potvrđjen je i garantovan makedonski identitet i jezik. Nacionalisti se u obe zemlje suprotstavljaju sporazumu, tvrdeći da on previše daje drugoj strani.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.