Protesti u Atini

Izvor: RTS, 14.Dec.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u Atini

Zbog najavljenih mera štednje, u Atini obustavljen rad na tri sata, sutra generalni štrajk. Demonstranti se okupili oko podneva ispred parlamenta, gde je u toku rasprava o zakonu o smanjivanju plata. Vozači autobusa štrajkuju od juče, marširaju gradom uz povike: "Lopovi, lopovi!"

Zaposleni u javnom i privatnom sektoru u Atini danas su obustavili rad na tri sata, zbog najavljenih mera štednje neophodnih za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobijanje 110 milijardi evra zajma od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Prekid rada od 10 do 13 sati prethodi 24-časovnom štrajku koji je najavljen za sutra širom Grčke, zbog čega se očekuje otkazivanje letova, zatvaranje škola, prodavnica i javnih službi.

Radnici u državnim preduzećima, medijima, bankama i transportu okupili su se oko podneva ispred parlamenta, gde je bila u toku rasprava o zakonu koji će uticati na smanjivanje plata u državnim i privatnim kompanijama.

Vladajući socijalisti imaju većinu u Parlamentu i očekuje se da će zakon biti ratifikovan u toku dana.

Vozači autobusa, koji su u štrajku od ponedeljka i odbijaju da se vrate na posao dok se ne povuče zakon, marširali su ulicama Atine uzvikujući: "Lopovi, lopovi!"

"Ovo je sad stvar preživljavanja, opet nam smanjuju plate", izjavio je Rojtersu predsednik Sindikata vozača autobusa Nikos Kouloumparitsis.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu sastao se sa partijskim liderima, da bi obezbedio podršku za svoju politiku, ali je predsednik glavne opozicione stranke Nova demokratija Antonis Samaras rekao da neće dati saglasnost za "politiku koja vodi nepravednim, uzaludnim i beznadežnim žrtvama".

Međunarodni zajmodavci insistirali su da potrošnja u javnom sektoru bude smanjenja i da ugovori o radu budu fleksibilniji, da bi se povećala konkurencija i da bi došlo do ekonomskog razvoja zemlje neophodnog za vraćanje državnog duga.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.