Protesti nisu prestajali, Merkelova obećala podršku Grčkoj

Izvor: Southeast European Times, 10.Okt.2012, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti nisu prestajali, Merkelova obećala podršku Grčkoj

Nemačka kancelarka je podržala grčkog premijera Antonisa Samarasa, ali ekonomske prognoze i dalje su turobne.

10/10/2012

Endi Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 10.10.2012.

Dok je 50.000 demonstranata prkosilo zabrani protesta prilikom njene petosatne posete Atini u utorak (9. oktobra), nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je premijeru Antonisu Samarasu da je Grčka obuhvatila „veći deo terena“ u pravcu oporavka od teške ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << krize, ali mu ipak nije dala bezuslovnu podršku.

Uzvraćajući njegovu avgustovsku posetu Berlinu, Merkelova je pružila podršku Samarasu, koji i dalje pokušava da finalizuje paket smanjenja potrošnje i povećanja poreza, u iznosu od 13,5 milijardi evra.

Merkel želi da Grčka ostane u evrozoni, ali nije pominjala da li je spremna da bude popustljivija i dozvoli Samarasu još dve godine, koliko on kaže da mu je potrebno za sprovođenje reformi i ispunjenje fiskalnih ciljeva kako bi se deficit smanjio sa 9,3 odsto na 3 odsto i spustio dug zemlje koji iznosi 300 milijardi evra.

Marios Evriveavis, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Panteion u Atini, rekao je za SETimesda je poseta Merkelove „više simbolična nego sadržajna, jer ona zaista nije imala da kaže ništa novo, osim da treba nastaviti sa programom. Nije izašla i rekla da će Grčka ostati u evru“.

Ali, dodao je on: „Merkelova je očigledno imala neka nova razmišljanja o Grčkoj, o prestanku ovih igri kažnjavanja“.

„Došla sam danas potpuno svesna da je period kroz koji Grčka trenutno prolazi izuzetno težak … i mnogi ljudi pate“, rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Samarasom.

Iako Nemačka najviše doprinosi paketima ekonomskog spasa za Grčku, Merkelova je nepopularna kod mnogih Grka zbog svog insistiranja na daljoj štednji pre isplate tranše od 30,1 milijardu evra, poslednje u seriji iz kredita spasa u ukupnom iznosu od 109 milijardi evra.

Preko 7.000 policajaca i snajperista raspoređeno je da osigura da ne bude protesta u blizini mesta gde su se sastali ona i Samaras.

Mada su protesti, koje su organizovala dva najveća javna i privatna sindikata, bili generalno mirni, anarhisti koji su se infiltrirali u demonstracije imali su okršaje sa interventnom policijom na Trgu Sintagma, a policija je ispalila šok bombe i suzavac, dok su učesnici nereda odgovorili molotovljevim koktelima, komadima mermera, flašama vode i limunom.

Antonis Klapsis, šef istraživanja u Institutu za demokratiju Konstandinos Karamanlis, tink-tenku Samarasove konzervativne stranke Nove demokratije, rekao je za SETimes da je pokušaj blokiranja Atine bio pravi potez, mada su demonstranti uspeli da je zaobiđu.

„Poseta je bila prilično uspešna i pokazala je da je Grčka postigla veliki napredak i da Merkelova i većina evropskih lidera podržavaju Samarasa i njegovu vladu“, rekao je on.

Marija Lazaru, 43, službenica u Gradskoj skupštini Atine, kaže da je njena plata smanjena za 40 odsto.

„Ljuta sam. Uništili su moj i živote moje dece“, rekla je ona za SETimes. „Za to krivim politiku Merkelove i naših političara“, dodaje ona.

Nedaleko od mesta gde se policija pomešala sa anarhistima, student novinarstva na Univerzitetu u Atini Aleks Gikas, 18, rekao je da je frustriran. „Vlada radi sve što Merkelova kaže“, izjavio je on za SETimes.

Takis Papas, docent na katedri komparativne politike na Univerzitetu Makedonije u Solunu, rekao je da se Samaras i Merkelova pozicioniraju istovremeno i protiv levičarskih i desničarskih oponienata i protiv grčkog društva.

„Puno je manjih, ali ne manje važnih bitaka koje se trenutno odvijaju“, rekao je on za SETimes.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.