Pronađena Odisejeva palata?

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena Odisejeva palata?

Prema pisanju londonskog "Telegrafa" grčki arheolozi tvrde da su na Itaci pronašli palatu mitskog mudraca, junaka i moreplovca Odiseja. Tvrdnju zasnivaju na podudarnosti sa Homerovim opisima i sličnostima sa objektima iz istog perioda.

Palata iz veka VIII p.n.e, za koju grčki areheolozi tvrde da je pripadala Odiseju, pronađena je na Itaki, piše londonski Telegraf.

Ovo otkriće, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ističu naučnici, potkrepljuje teoriju da je Odisej, grčki junak koji se posle desetogodišnjeg Trojanskog rata i silnih prepreka vratio kući sinu Telemahu i vernoj ženi Penelopi, zaista postojao.

Uprkos neverovatnim detaljima kojima obiluje grčki ep, arheolozi smatraju da je priča ukorenjena u istinitom događaju. Oni navode da ostaci pronađene palate odgovaraju Homerovom opisu i sigurni su da je to bio dom kralja Itake.

Gotovo 3.000 godina posle Odisejevog povratka kući, tim arheologa sa Univerziteta Janina pronašao je ostatke ogromne trospratnice, sa stepenicama uklesanim u steni. Čitav kompleks datira iz VIII veka p. n.e. što se poklapa sa razdobljem kada je, prema Homerovom predanju, Odisej bio kralj Itake.

Lokacija, na kojoj profesor Tanasis Papadopulos i njegov tim obavljaju iskopavanja već 16 godina, slično je palatama otkrivenim u Mikeni, Pilosu i drugim drevnim nalazištima.

Očekuje se da će tvrdnje grčkih arheologa biti dočekane sa skepsom u mnogim naučnim krugovima koji veruju da je Odisej, kao i ostali kljucni likovi Homerovog epa, poput Hektora i Ahila, potpuno izmišljen.

Ono što dodatno komplikuje identifikaciju lokacije je i teza pojedinih naučnika da drevna Itaka nije ni bila smeštena na mestu današnjeg ostrva istog imena.

Britanski istraživač Robert Bitlston ističe da današnja Itaka ima veoma malo sličnosti sa Homerovim opisom. On pretpostavlja da se drevna Itaka zapravo nalazila na poluostrvu Paliki, nekada nezavisnom ostrvu koje se, posle zemljotresa, spojilo s Kefalonijom.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.