Procena estetskog hirurga: Deset slavnih muškaraca sa savršenim licem FOTO

Izvor: B92, 06.Feb.2022, 19:04

Procena estetskog hirurga: Deset slavnih muškaraca sa savršenim licem FOTO

Svi ćemo se složiti oko teze da je lepota subjektivan pojam. Ona je uvek u oku posmatrača i teško je tačno definisati šta je zapravo lepota ili kako izgleda lep čovek, jer ćete od milion ljudi dobiti i milion definicija lepote.

Međutim, stari Grci pronašli su način da lepotu stave u matematičke okvire i teoretski izračunaju koliko je zapravo nešto lepo tj. savršeno kroz takozvani zlatni presek (ili zlatni rez).

Pojednostavljeno i preneseno u okvire >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << estetske lepote, proporcije lica (odnos udaljenosti i veličine očiju, usana, nosa, čela itd.) pokazuju u kojoj je meri neko lep na klasičan način.

Leonardo Da Vinči toliko se zanimao za koncept idealnih proporcija da je na osnovu toga napravio i legendarni crtež pod nazivom Vitruvijev čovek. Da Vinči je proučavao delo starorimskog arhitekte Vitruvija De Architectura, u kojem se raspravljalo i o povezanosti idealnih ljudskih proporcija i geometrije.

Sva ova znanja danas koriste i – estetski hirurzi. Jedan od njih, dr Džulijan De Silva, redovno objavljuje liste najlepših slavnih osoba koje se baziraju upravo na zlatnom preseku.

Uz pomoć savremenih metoda mapiranja, De Silva je uspeo da izračuna i koji su slavni muškarci najbliže zlatnom preseku kada je u pitanju njihovo lice. Tako je došao do novog spiska najlepših slavnih muškaraca na svetu.

U nastavku pogledajte koja su se imena našla na toj listi.

10. Rajan Gosling

9. Kanje Vest

8. Idris Elba

7. Dejvid Bekam

6. Hju Džekmen

5. Džordž Kluni

4. Bred Pit

3. Bredli Kuper

2. Henri Kevil

1. Rober Patinson

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.