Prevrnuo se brod sa migrantima u Grčkoj, najmanje 79 stradalih

Izvor: VOA, 14.Jun.2023, 18:03

Prevrnuo se brod sa migrantima u Grčkoj, najmanje 79 stradalih

Ribarski brod koji je prevozio migrante ka Evropi prevenuo se i potonuo nadomak obale Grčke u sredu. Najmanje 79 migranata se utopilo, a više desetina je nestalo u jednoj od najtežih nesreća te vrste ove godine, saopštile su grčke vlasti. Obalska straža, mornarica i trgovački brodovi i avioni učestvuju u velikoj spasilačkoj operaciji koja će se nastaviti i noćas. Ne zna se koliko se putnika i dalje nalazi u vodi ili je zarobljeno u brodu, ali prema prvim izveštajima, na njemu je možda bilo više stotina ljudi. Vlasti su saopštile da su do sada spašene 104 osobe nakon što se brod prevrnuo u međunarodnim vodama, na oko 75 kilometara jugozapadno od grčkog južnog poluostrva Peloponez. To mesto je blizu najdubljeg dela Sredozemnog mora, a ta dubina mogla bi da spreči sve pokušaje da se potonuli brod pronađe. Dvadeset petoro preživelih je hospitalizovano sa simptomima hipotermije. U južnoj luci Kalamata, oko 70 iscrpljenih preživelih putnika smešteno je u velikom skladištu, i pokušalo da se utopli u vrećama za spavanje i ćebadima koje su doneli spasioci, dok radnici hitne pomoći postavljaju šatore ispred skladišta za sve kojima je potrebna pomoć lekara. Katerina Tsata, lider grupe volontera Crvenog krsta u Kalamati, kazala je da je migrantima pružena i psihološka podrška. "Pretrpeli su težak udarac, i fizički i mentalno", navela je. Grčka obalska straža navodi da je, do sada, iz mora izvučeno 79 tela. Među preživelima su 30 ljudi iz Egipta, desetoro Pakistanaca, 25 Sirijaca i dvoje Palestinaca. Veruje se da je brod koji je plovio ka Italiji isplovio iz Tobruka u istočnoj Libiji. Ta zemlja je potonula u haos posle pobune, koju je podržao NATO, u kojoj je svrgnut i ubijen dugogodišnji diktator Moamer Gadafi 2011. godine. Krijumčari ljudima koriste nestabilnost u zemlji a Libija je postala jedna od glavnih polaznih tačaka za ljude koji pokušavaju da se domognu Evrope oslanjajući se na brodove krijumčara. Predsednik prelazne vlade Grčke, Joanis Sarmas, proglasio je tri dana nacionalne žalosti. "Sve naše misli biće usmerene na žrtve surovih krijumčara koji eksploatišu ljudsku nesreću", poručio je. Ruta za migrante od Severne Afrike do Italije preko centralnog Mediterana je najopasnija na svetu, prema podacima Agencije UN za migrante, koja je registrovala više od 17.000 smrtnih slučajeva i nestanaka na tom delu mora od 2014.  
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Užas u Grčkoj: Prevrnuo se brod sa 400 migranata; Trodnevna žalost

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 08:35

Najmanje 79 migranata je poginulo, a nekoliko stotina se vodi kao nestalo nakon brodoloma ribarskog broda koji je potonuo u blizini Grčke...Brod je potonuo u međunarodnim vodama kod Peloponeza, saopštile su grčke vlasti...To je najveća nesreća sa migrantima u Grčkoj od početka ove godine, a privremeni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.