Pozorišna predstava „Na Drini Ćuprija“ u Grčkoj

Izvor: Vostok.rs, 18.Dec.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozorišna predstava „Na Drini Ćuprija“ u Grčkoj

Na Filozfskom fakultetu u Atini održana je pozorišna monodrama „Na Drini ćuprija“ u izvođenju poznatog srpskog glumca Tihomira Stanića. Kulturni događaj ostvaren je u organizaciji Ambasade Republike Srpske i pod pokroviteljstvom Odseka za ruski jezik i književnost i slovenske studije za dijasporu i studente koji na pomenutoj katedri izučavaju srpski jezik. Pozorišnoj predstavi, u znak sećanja na jedinog srpskog nobelovca, prisustvovali su i ambasador Republike Srbije Dušan Spasojević, ambasador Crne Gore, Slovenije te brojna dijaspora i studenti. Ambasador Branko Dokić, pozdravio je prisutne prisećajući se predstave „Moja poslednja pesma“ o pesniku Jovanu Dučiću kojom je u februaru otvoren ciklus kulturnih pozorišnih događaja za dijasporu u Atini i Solunu. Govoreći o Andrićevom stvaralaštvu, ambasador Dokić je istakao da je tok Drine za našeg slavnog pisca metafora društvenih i istorijskih tokova, izražena kroz njegovu čuvenu misao: „Sve su Drine ovog svijeta krive; nikada se one neće moći sve ni potpuno ispraviti; nikada ne smijemo prestati da ih ispravljamo“. 
Okupljene je, takođe, pozdravila i zamenik šefa Odseka prof. dr Tatjana Borisova, dok je predavač srpskog jezika na Odseku dr  Biljana Turanjanin Nikolopulos, u sažetom obraćanju studentima, predstavila Andrićev najpoznatiji roman. Čuveni glumac, Tihomir Stanić je zatim publici predstavio svoje  autorsko pozorišno djelo govoreći odlomke iz romana „Na Drini ćuprija“. Za dijasporu u Atini, bio je to vanredan kulturni događaj, te su glumačke bravure Stanića pozdravili ovacijama. Bio je to razlog da glumac nakon predstave publiku počasti recitacijom poezije srpskih pjesnika. U svakom smislu bio je to kulturni događaj za pamćenje i okupljeni su preneli svoje želje da ambasada nastavi sa ovakvim kulturnim radom. U četvrtak, 13. decembra 2018. ista pozorišna predstava izvedena je i pred publikom u Solunu u organizaciji Ambasade i Predstavništva Republike Srpske u Solunu i pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu. Biće to prilika i da se ambasador Dokić susretne sa dijasporom u Solunu koja je taj susret sugerisala.    

Pogledaj vesti o: Grčka,   Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.