Požar na Eviji, dva sela i manastir evakuisani iz predostrožnosti

Izvor: RTS, 12.Avg.2018, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar na Eviji, dva sela i manastir evakuisani iz predostrožnosti

Zbog šumskog požara praćenog jakim vetrom, evakuisana su dva sela i manastir na grčkom ostrvu Evija. Zasad nema izveštaja o povređenima ili eventualnoj šteti.
Glavni put od 180 kilometara koji vodi kroz ostrvo obustavljen je za saobraćaj u oblasti koja je u blizini požara, saopštila je policija.

Policija je pozvala ljude koji žele da iz severnog dela Evije stignu do Atine koriste trajekte >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji će raditi celu noć, preneo je AP.
Vatrogasna brigada saopštila je da su žitelji sela Kontodespoti i Stavros u centralnim delovima Evije, oko 70 kilometara od Atine, evakuisani iz predostrožnosti, prenosi Rojters.
"Vatra je zahvatila veliko područje", rekao je Jorgos Psaras, predsednik opštine Dirfije-Mesapije kojoj pripadaju ova sela.
Požar je, kako je rekao, zahvatio borovu šumu i kreće se prema Psahni, prenosi ANA. Požar se razbuktava zbog jakog vetra.
"Uprkos konstantnom bacanju vode iz aviona i helikoptera, nije moguće predvideti putanju vatre", rekao je on.
Portal Katimerini navodi se grčki premijer Aleksis Cipras redovno obaveštava o razvoju situacije.
Požar gasi 62 vatrogasaca sa 28 vatrogasnih vozila, a trebalo bi da im stigne pojačanje iz centralne Grčke.
Meštani na društvenim mrežama objavljuju video-snimke požara.
Saobraćaj između auto-puta Hakida i severne Evije je zabranjen a u celoj oblasti je zbog dima veoma loša vidljivost.
Požar je izbio oko pola četiri u borovoj šumi i čini se da se širi u pravcu evakuisanih sela, navodi ANA.
U požaru u selu Mati nedaleko od Atine u julu nastradalo je 94 ljudi, nakon čega je premijer Aleksis Cipras smenio ministra za civilnu zaštitu i rukovodioce Vatrogasne brigade i policije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.