Povijesni dogovor o završetku grčke krize

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Jun.2018, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povijesni dogovor o završetku grčke krize

LUXEMBOURG - Ministri financija eurozone dogovorili su uvjete izlaska Grčke iz njezina trećeg programa pomoći, te posljednji paket pomoći od 15 milijardi eura, potvrdio je predsjednik eurogrupe Mario Centeno u petak.

Usuglašeno je olakšanje duga i velika isplata gotovine za Grčku rano u petak, kao dio ugovora o velikom izlazu kojim će se zatvoriti ciklus od osam godina štednje i programa spašavanja za Atenu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
"Imamo dogovor o Grčkoj", rekao je europski izvor koji su potvrdili drugi službeni izvori, nakon što je više od šest sati razgovora dominirao otpor Njemačke koji je popustio u posljednjem trenutku.

Planirano je da Grčka napusti svoje financijsko spašavanje 20. kolovoza, a ministri financija iz 19 zemalja koje koriste jedinstvenu valutu bili su pod pritiskom da ponude Ateni oproštajni dogovor koji bi tu zemlju učinio jačom u očima financijskih tržišta.

Uklanjajući pitanje dugova sa stola, ministri eurozone su se suglasili da produže ročnost na deset godina za veći dio dužničkih obaveza Grčke, planine koja je dostigla 180 posto BDP-a, skoro duplo više od svega što ta zemlja proizvede za godinu dana.

Izvori također navode da će vjerovnici platiti 15 milijardi eura (17,5 milijardi dolara) kako bi olakšali izlazak zemlje iz svog programa.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.