Poslednja šansa Grčke

Izvor: Politika, 23.Avg.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja šansa Grčke

Predsednik Evrogrupe upozorio Atinu da je sudbinsko rešenje u rukama Grčke

Od našeg dopisnika

Atina– „Poslednja šansa za Grčku” i „sudbinsko rešenje u rukama Atine” poruke su koje je predsednik Evrogrupe Žan Klod Junker jasno uputio tokom atinskog susreta sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom.

Iz toga sledi da ni u Berlinu ni u Parizu, gde će premijer od danas polagati račune o reformama i merama štednje, Samaras >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neće biti dočekan sa lovorikama.

Diplomatski rečeno za javnost, susret je protekao u konstruktivnoj atmosferi.

Samaras je ponovio spremnost Grčke da i pored problema, recesije i nezaposlenosti ispuni sve obaveze i uštedi 11,5 milijardi evra po programu koji samo što nije gotov.

Predsednik Evrogrupe je izrazio podršku grčkom narodu i želju da zemlja mora da ostane u evrozoni, ali je nimalo meko podsetio na obavezu da mora da ispuni program fiskalnih mera, da mora da poštuje sve dogovore sa međunarodnim kreditorima, da sarađuje sa ekspertima EU, MMF-a i Evropske centralne banke, jer će od izveštaja trojke zavisiti dalji potezi EU.

U saopštenju, neposredno po završetku razgovora, Junker je naglasio da je „ovo poslednja šansa za Grčku” i da je neophodno da zemlja što pre povrati kredibilitet u inostranstvu.

Ukoliko Atina sprovede dogovorene mere reforme, počne da naplaćuje poreze, krene sa programom privatizacije i liberalizacije tržišta rada i počne da štedi, onda po rečima Junkera, već u septembru može da očekuje sledeću ratu kredita i izbegne čitav niz problema sa kojima će se u suprotnom suočiti.

Predsednik Evrogrupe je naglasio da je apsolutno protiv izlaska Grčke iz evrozone, jer to nikome ne bi donelo dobrog. Po njegovom mišljenju, Atina je učinila mnogo,narod je podneo velike žrtve i u ovom trenutku sve je u rukama Grčke. „Ovo je njena poslednja šansa i nacija to mora da zna”.

U izjavi nemačkom „Biltu” Samaras je poručio da lično garantuje da će Nemci i svi ostali dobiti svoj novac nazad i da će Grčka u potpunosti ispoštovati svoje obaveze. „Želimo samo malo vremena da dođemo do daha, da pokrenemo privredu i povećamo prihode.”

Grčki premijer ističe da „više vremena ne znači i više novca” i da strane investitore ne treba plašiti pričama da će zemlja koja prolazi kroz petogodišnju recesiju napustiti evrozonu.

Na atmosferu u kojoj će danas u Berlinu premijer Samaras razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel ukazuje izjava nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, koji smatra da „produžavanje rokova neće rešiti grčki problem i da samo može dodatno mnogo da košta”.

Nešto povoljnija atmosfera će, kako pišu ovdašnji listovi, možda Samarasa u subotu sačekati u Parizu, gde je do sada bilo malo više razumevanja za grčki problem.

----------------------------------------------

Grčka, ipak, prodaje ostrva

Pariz – Plašite se da uložite u grčke obveznice? Investirajte umesto toga u grčka ostrva, piše juče francuski „Mond”.

Premijer Grčke Antonis Samaras je u intervjuu „Mondu” rekao da bi vlada u Atini mogla da zaradi na nenaseljenim ostrvima, prenosi agencija AP.

Samaras je naveo da su investicije ključ za oživljavanje ekonomije, a da planovi privatizacije uključuju prodaju železnice i dela obale Atike.

Na pitanje da li je vlada spremna da proda nenaseljena ostrva, premijer je rekao: „Sve dok to ne predstavlja problem po nacionalnu bezbednost, neka od tih ostrva mogla bi da imaju komercijalnu upotrebu“.

Nemci su još 2010, kada je Grčka počela da pada u dužničko ropstvo, predlagali Atini da proda ili izda neka od svojih 6.000 ostrva, od kojih je 227 nenaseljeno, ali je grčka vlada tada odbacila tu ideju.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 24.08.2012.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.