Poslanik Zlatne zore uzviknuo: Hajl Hitler!

Izvor: Blic, 17.Maj.2013, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanik Zlatne zore uzviknuo: "Hajl Hitler!"

Poslanik neonacističke stranke "Zlatna zora" izbačen je danas sa sednice Skupštine Grčke jer je vređao kolegu iz levičarske stranke Siriza, a potom je drugi poslanik iste ekstremno desničarske stranke uzviknuo "Hajl Hitler!".

Potpredsednik Skupštine i poslanik levičarske stranke Siriza, Joanis Dragasakis, naredio je da se sa sednice udalji poslanik "Zlatne zore" Panajotis Iliopulos.

Iliopulos najpre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << verbalno napao lidera Sirize, poslanika Aleksisa Ciprasa, a dok je izvodjen iz sale, tri puta se začuo uzvik "Hajl Hitler!" što je objavljeno i na televiziji.

Grčka novinska agencija Ana je javila da je "Hajl Hitler!" uzviknuo Hristos Papas, jedan od lidera i poslanik "Zlatne zore", ali je ta neonacistička stranka to demantovala.

Kako je javio atinski Radio Skaj, Iliopulos je tokom sednice Skupštine rekao da Cipras "spava snom pravednika i sanja da postane premijer", nakon čega ga je Dragasakis zamolio da se ponaša "dostojanstveno" i upozorio ga da će u supotnom preduzeti mere predvidjene zakonom o parlamentu.

"Siriza je kriminalna grupa, bežite bednici!", odgovorio je Iliopulos, a poslanke koji su aplaudirali Dragasakisu nazvao "stadom ovaca".

Dragasakis je naredio da se Iliopulos udalji sa sednice, odakle su potom izašli i ostali poslanici "Zlatne zore".

"Takve mere se veoma retku preduzimaju, poslednji put se tako nešto desilo pre 20 godina", rekao je agenciji Frans pres predstavnik skupštinske pres-službe.

Pripadnici "Zlatne zore" ušli su u grčki parament posle izbora juna 2012. godine, kada su osvojili sedam odsto glasova i dobili 18 među ukupono 300 poslaničkih mesta.

Prvo okretanje glasača ekstremnoj desnici u novijoj istoriji Grčke, objašnjeno je dubokom ekonomskom krizom i razočaranjem sistemom vrednosti EU čije su mere potopile tu zemlju u još dublju recesiju.

Osumnjičeni za ulične batinaške napade na strance koji nikako da dobiju sudski epilog, oni se služe antisemitskom i ksenofobičnom retorikom, a oštre kritike uputili su im Savet Evrope i više organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanik uzviknuo

Izvor: Akter, 17.Maj.2013

Poslanik neonacističke stranke "Zlatna zora" izbačen je sa sednice Skupštine Grčke jer je vređao kolegu iz levičarske stranke Siriza

Nastavak na Akter...

Grčka: Izbačen iz parlamenta,uz "Hajl Hitler"

Izvor: Mondo, 17.Maj.2013

Poslanik grčke ultradesničarske partije Zlatna zora Panajotis Iliopulos izbačen je danas sa zasedanja grčkog parlamenta pošto se podsmevao lideru Sirize...Iliopulos se obratio lideru opozicione levičarske stranke Siriza Aleksisu Ciprasu rečima "gospodine Aleksis", što se u Grčkoj smatra neučtivim...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.