Portugal bankrotirao?!

Izvor: S media, 07.Apr.2011, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugal bankrotirao?!

Kako bi prevazišao finansijsku krizu koja se ubrzano pogoršava, Protugal, pritisnut ogromnim dugom, zatražiće međunarodnu pomoć, najavio je premijer te zemlje.

Premijer Žoze Sokrateš obratio se naciji preko državne televizije i rekao da je "vlada u Lisabonu odlučila da traži finansijsku pomoć".

Kako je naveo, pomoć bi osigurala prihode zemlji, finansijskom sistemu i ekonomiji. Nakon Grčke i Irske, Portugal je treća zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU koja je gotovo pred bankrotom.

Portugal će zatražiti pomoć iz evropskih rezervi za pomoć ugroženim zemljama EU i od Međunarodnog monetarnog fonda.

Analitičari očekuju da će Portugalu biti potrebno do 80 milijardi evra pomoći, što je suma, kako ocenjuje agencija AP, koja je "nezamisliva" za evropske finansije.

Predsednik Evropske komisije i bivši portugalski premijer Žoze Manuel Barozo poručio je u saopštenju da će zahtev Portugala "biti prosleđen i obrađen najbrže moguće".

Portugalska ekonomija je jedna od najmanjih i najslabijih među 17 zemalja evrozone.

Paket za spas Portugalije 90 milijardi €

Paket Evropske unije i MMF za spasavanje Portugalije mogao bi dostići čak 90 milijardi evra (128,98 milijardi dolara) i bio bi isplaćen u fazama pre i posle opštih izbora u toj zemlji, zakazanih za 5. jun, izjavio je ministar iz jedne članice zone evra koji je želeo da ostane anoniman.

Brisel: Sukob policije sa demonstrantima

Ivan Vejvoda: Ne možemo kad i Hrvati u EU

Vensan Dežer: Srbija možda neće dobiti status kandidata do 2012.

"Govori se o oko 75 milijardi evra, ali bi suma mogla porasti na oko 90 milijardi evra. Paket za spasavanje bi mogao biti donet veoma brzo, s obzirom da su već obavljeni pripremni radovi u očekivanju portugalskog zahteva", rekao je taj ministar.

Uslovi tog sporazuma biće jedna od "glavnih tema dnevnog reda" sastanka ministara finansija EU u petak u Mađarskoj, rekao je on.

Evropska komisija, izvršno telo EU, i forum ministara finansija evrozone smatraju da je 75 milijardi evra odgovarajuća suma za spasavanje Portugalije, ukazao je taj ministar.

"Jedno je sigurno:evrozona neće ostaviti Portugaliju da potone", rekao je taj izvor za agenciju AFP.

(Tanjug, B92)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.