Porodica iz Srbije prošla kroz pravu DRAMU na letovanju u Grčkoj! Nagrabusili zbog prekršaja u saobraćaju - oduzeli im TABLICE, VOZAČKU I SAOBRAĆAJNU

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 14:04

Porodica iz Srbije prošla kroz pravu DRAMU na letovanju u Grčkoj! Nagrabusili zbog prekršaja u saobraćaju - oduzeli im TABLICE, VOZAČKU I SAOBRAĆAJNU

Velika neprijatnost za srpsku porodicu na letovanju u Grčkoj. Mole za pomoć na društvenim mrežama kako bi našli izlaz iz situacije.

Srpski turisti su se žalili da su zbog saobraćajnog prekršaja ostali bez tablica i saobraćajne dozvole i da sada ne znaju kako da se vrate u Srbiju iz Grčke budući da im ističe aranžman za letovanje. Njihov apel za pomoć objavljen je na Fejsbuk stranici "Live from Greece", a prenela ga je Ana Nikolić, administratorka grupe. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Ona je napisala u poruci: "Bilo je ovakvih slučajeva već. Kazne za saobraćajne prekršaje su visoke, a čini mi se da su na Kasandri baš neumoljivi oko oduzimanja vozačke dozvole. Iskreno, ne razumem kako imaju prava da strancima oduzmu vozačku i da li je to skroz po zakonu, jer mi je neverovatno da je tako nešto moguće", napisala je Nikolićeva.

Kako dodaje, ovo ispod je poruka od naših turista, jedne porodice, a mi poruku prenosimo u celosti:

- Pozdrav, molimo za info. Danas smo u Kalitei prosli kroz crveno svetlo i dobili smo kaznu 700 eura da platimo. Kad smo otisli u stanicu da se javimo skinuli su nam i tablice sa auta. Nakon što smo platili kaznu i uputili molbu za vraćanje tablica sa dokazima u uplati kao i potvrdom bookinga da nam je danas poslednji dan aranžmana rekli su nam da dođemo sutra u 10 sati, a između redova da slobodno krenemo za Srbiju, jer će nam zahtev biti odbijen.

Navodno uz taj roze papir napisan alfabetom možemo da se vratimo istim autom a takođe oduzeta nam je saobraćajna i vozačka dozvala. Imate li nekog iskustva sa tim? Da li stvarno možemo da putujemo bez papira i tablica??? Stvarno smo se izmaltretirali treba nam pomoć, sa decom smo. Ako imate neku info pišite", objavljeno u poruci.

Objava je za kratko vreme prikupila brojne komentare, a mnogi su se čudili kako je uopšte moguće da su naši ljudi napravili tako ozbiljan prekršaj u inostranstvu.

- Meni je hit uopšte proći kroz crveno, ugroziti saobraćaj i ostale učesnike u zemlji EU i onda očekivati nesto slično kao u nasoj zemlji... Izvinite ali vi ste onda potencijalna opasnost u saobraćaju - piše jedna žena. Drugi su pak bili blagonakloniji i savetovali su da porodica unajmi advokata.

- Verovatno kroz Grčku i mozete da vozite sa tim roze papirom. Problem je šta kroz Makedoniju i kroz Srbiju. Advokat znači po meni jedina solucija. Neka je sa srećom. Moram i ovo da napišem. Ljudi, nemojte osuđivati. Vrućina je prevelika. Troje dece verovatno pište vrište pozadi. Možda je auto ispred prošao čovek nije ni pogledao. Tako se meni desilo u Beogradu. Važno je da niko nije stradao - piše u komentaru.

Inače, ovakve situacije dešavale su se i prošle godine, takođe u Grčkoj kada se jedan Beograđanin žalio na sličnu situaciju. Mondo je početkom juna objavio detaljan vodič o Grčkim saobraćajnim propisima, gde se i spominje da je kazna za prolazak na crveno svetlo 700 evra. Kazne i za ostale prekršaje su takođe paprene, a grčka policija ima pravo da vam oduzme tablice, iako ste strani državljanin.

Prema važećem saobraćajnom zakonu koji je na snazi u Grčkoj, tolerancija na ovaj vid prekršaja je nulta, te sem novca, vozači ostaju i bez tablice i bez dokumenata.

Ovo je novi cenovnik za najčešće saobraćajne prekršaje:

Prolazak na stop bez zasutavljanja - 700 evra

Prolazak na crveno svetlo - 700 evra

Bahata vožnja - 700 evra

Nedozvoljeno preticanje - 80 evra

Prekoračenje brzine do 20 km/h - 20 evra

Ukoliko prođete na crveno svetlo, platićete kaznu od 700 evra, ali ostaćete bez vozačke dozvole i bez tablica na 20 dana.

Uz to, podsetnik da najveći deo puteva po Grčkoj iako ima dve trake i podseća na autoput, ima ograničenje od 100 kilometara na sat.

Međutim, ono što je mnoge iznenadilo, jeste jedna novina koja se odnosi na to da će za pojedine prekršaje zbog promene propisa biti ukinuta novčana kazna, već će umesto nje doći do skidanja tablica i oduzimanja vozačle dozvole na čak 60 dana.

Ova mera odnosi se na sledeće prekršaje:

Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje

Nevezivanje sigurosnog pojasa

Ukoliko nemate kacigu prilikom vožnje motocikla

Prevoz deteta u automobilu bez dečijeg sedišta

Dakle, za ove prekršaje, u Grčkoj ove godine nećete platiti nikakvu kaznu, međutim, ako vas tamošnja policija uhvati, oduzeće vam vozačku dozvolu i registarske tablice na 60 dana. Primer ovakvog sankcionisanja
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.