Izvor: Luftika.rs, 14.Jul.2023, 21:05

Porodica iz Srbije platila 700€ kazne u Grčkoj, ostali bez tablica, saobraćajne i vozačke

Stroga saobraćajna pravila stupila su ove godine na snagu u Grčkoj, a neka od njih mogu dovesti do vrlo neprijatnih situacija za srpske turiste. Tačnije, već jesu…
Naime, unutar grupe „Live from Greece“, administratorka ove popularne Fejsbuk grupe posvećene Grčkoj, podelila je objavu o problemu jedne srpske porodice u Kalitei, zbog saobraćajnog prekršaja. Oni su zbog prolaska kroz crveno svetlo dobili novčanu kaznu >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << od 700 evra, a onda ostali i bez tablica, saobraćajne i vozačke dozvole.
„Danas smo u Kalitei prošli kroz crveno svetlo i dobili smo kaznu 700 evra da platimo. Kad smo otišli u stanicu da se javimo skinuli su nam i tablice sa auta. Nakon što smo platili kaznu i uputili molbu za vraćanje tablica sa dokazima u uplati kao i potvrdom bookinga da nam je danas poslednji dan aranžmana rekli su nam da dođemo sutra u 10 a između redova da slobodno krenemo za Srbiju, jer će nam zahtev biti odbijen. Navodno uz taj roze papir napisan alfabetom možemo da se vratimo istim autom, a takođe oduzeta nam je saobraćajna i vozačka dozvola. Imate li nekog iskustva da li stvarno možemo da putujemo bez papira i tablica? Stvarno smo se izmaltretirali, treba nam pomoć, sa decom smo“, navodi se u objavim na koju su ih mnogi uputili na konzulat Srbije u Grčkoj.
„Bilo je ovakvih slučajeva već. Kazne za saobraćajne prekršaje su visoke, a čini mi se da su na Kasandri baš neumoljivi oko oduzimanja vozačke dozvole. Iskreno, ne razumem kako imaju prava da strancima oduzmu vozačku i da li je to skroz po zakonu, jer mi je neverovatno da je tako nešto moguće“, navela je administratorka.
Prema važećem saobraćajnom zakonu koji je na snazi u Grčkoj, tolerancija na ovaj vid prekršaja je nulta, te sem novca, vozači zaista ostaju i bez tablice i bez dokumenata. Ukoliko prođete na crveno svetlo, platićete kaznu od 700 evra, ali ostaćete bez vozačke dozvole i bez tablica na 20 dana. Novčana kazna zedozvoljeno preticanje – 80 evra, a za prekoračenje brzine do 20 km/h – 20 evra, ističe Blic i podseća da najveći deo puteva po Grčkoj ima ograničenje od 100 kilometara na sat.
Međutim, ono što je mnoge iznenadilo, jeste jedna novina koja se odnosi na to da će za pojedine prekršaje zbog promene propisa biti ukinuta novčana kazna, već će umesto nje doći do skidanja tablica i oduzimanja vozačke dozvole na čak 60 dana.
Ova mera odnosi se na sledeće prekršaje:
Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje Nevezivanje sigurosnog pojasa Ukoliko nemate kacigu prilikom vožnje motocikla Prevoz deteta u automobilu bez dečijeg sedišta Izvor: Nova
Beograđanin se autom zaleteo na trajekt koji je isplovljavao i zamalo upao u more (FOTO)

Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.