Položeni venci na spomenik srpskim i grčkim borcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2017, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položeni venci na spomenik srpskim i grčkim borcima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodio je u Pirotu srpsko-grčku komemorativnu svečanost posvećenu stradalim borcima u Prvom svetskom ratu.

Đorđević je rekao da Srbiju i Grčku vezuju brojni istorijski događaji kroz koje se steklo međusobno poverenje i iskreno prijateljstvo dve države i naših naroda.

Srbi i Grci su oduvek saveznici i nikada neprijatelji. U najtežim vremenima, u vreme rata i u vreme mira, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bili smo jedni uz druge", rekao je ministar i naglasio da veze između naših naroda jačaju i brojni stradali heroji, koji su svoj večni mir našli u Grčkoj i Srbiji.

Na jedinom Grčkom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata u Pirotu, sahranjeno je 358 grčkih vojnika i oficira, a tu se nalazi i spomenik podignut u čast 7.610 poginulih Piroćanaca, koji su položili svoje živote za život svojih potomaka i budućnost Srbije.

Vence su pored predstavnika resornog ministarstva položili i predstavnici Ministarstva odbrane, Ambasade Kipra i udruženja građana koji neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Đorđević je istakao da Srbija i Grčka brinu o dostojanstvenom čuvanju uspomene na podnetu žrtvu stradalih heroja, a lokalno stanovništvo ne dozvoljava da sećanje na njih izbledi, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zbog njih smo danas ovde, jer smo zahvalni našim slavnim precima koji su nam podarili slobodu i budućnost potonjim generacijama. Čuvamo naše zajedničke običaje i negujemo tradiciju, jer znamo da je to zalog za bolju budućnost i zajednički život", rekao je on.

Đorđević je zahvalio Grčkoj na podršci Srbiji na njenom evropskom putu, kao i na nepriznavanju nelegalno i nelegitimno samoproglašene nezavisnosti naše južne autonomne pokrajine Kosova i Metohije.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar Đorđević položio vence na spomenik srpskim i grčkim stradalim borcima u Prvom svetskom ratu

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Sep.2017

Srbiju i Grčku povezuju brojni istorijski događaji..Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodio je u Pirotu srpsko-grčku komemorativnu svečanost posvećenu stradalim borcima u Prvom svetskom ratu...Ministar Đorđević rekao je da Republiku Srbiju i Helensku...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.