Policija ispalila suzavac na migrante koji protestuju na Lezbosu

Izvor: VOA, 12.Sep.2020, 17:19

Policija ispalila suzavac na migrante koji protestuju na Lezbosu

Policija u Grčkoj ispalila je u subotu suzavac tokom protesta migranata koji su ostali bez krova nad glavom nakon požara u najvećem evropskom izbegličkom centru na ostrvu Lezbos. Migranti traže da napuste ostrvo dok vlasti grade novi kamp. Više od 12.000 ljudi, uglavnom iz Afrike i Avganistana, spava u teškim uslovima nakon što je u požaru ranije ove nedelje izgoreo izbeglički kamp Morija. Pojedini migranti su bili zaraženi Kovidom 19, zbog čega se strahuje od širenja zaraze. Stotine migranata su protestovale uzvikujući "Sloboda" i "Nema kampa",  dok su buldožeri raščišćavali teren za podizanje šatora. Pojedini su nosili parole na kojima je pisalo "Ne želimo ponovo da idemo u pakao kao što je Morija" i "Čujete li nas gospođo Merkel". Policija je ispalila suzavac kada su neki demonstranti pokušali da prođu do ostrvske luke, koju je policija blokirala dok se blizu nastavlja izgradnja novog šatorskog naselja. Požar u kampu, u kojem se nalazilo četiri puta više migranata nego što je bilo dozvoljeno, ponovo je vratio evropsku migrantsku krizu u centar pažnje javnosti. Grčke vlasti odbile su da prebace migrante sa ostrva, nekoliko kilometara udaljenog od turske obale, uprkos nezadovoljstvu lokalnog stanovništva. Zvaničnici su saopštili da su odlučni da obezbede sklonište i odgovarajuće sanitarne uslove za migrante i da spreče humanitarnu katastrofu. "Azilanti će od danas početi da dolaze u šatore, gde su uslovi bezbedni", rekao je novinarima ministar za migracije Notis Mitaraki. Vlasti u međuvremenu ne znaju šta se dogodilo sa 35 stanovnika kampa koji su zaraženi koronavirusom. Obećali su da će testirati migrante na ulasku u novi kamp i da će obezbediti karantin za one koji su pozitivni.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

NADA ZA MIGRANTE NA LEZBOSU: Počelo izmeštanje u novi kamp

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Sep.2020, 00:36

Mnogi su odbili da budu prebačeni u novi kamp..Prva grupa migranata koji su se nalazili u prihvatnom centru Morija koji je početkom ove nedelje u potpunosti izgoreo prebačena je danas u privremeni kamp na vojnom poligonu Kara Tepe...Smeštanje u privremeni kampu koji može da prihvati oko 3.000 osoba,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.