Pohod na mračni univerzum kreće: Lansiran svemirski teleskop Euklid VIDEO

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 21:30

Pohod na "mračni univerzum" kreće: Lansiran svemirski teleskop Euklid VIDEO

Raketa "Spejs Iksa" na Floridi lansirala je svemirski teleskop Euklid, koji je napravljen da rasvetli misteriozne kosmičke pojave poznate kao tamna energija i tamna materija, nevidljive sile za koje naučnici kažu da čine 95 odsto poznatog univerzuma.

Svemirski teleskop Euklid, instrument Evropske svemirske agencije (ESA) nazvan po drevnom grčkom matematičaru zvanom "otac geometrije“, u 17 časova po srednjeevropskom vremenu poleteo je sa Kejp Kanaverala.

Očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da će novi nalazi koje će sakupiti ova misija vredna 1,4 milijarde dolara, osmišljena da traje najmanje šest godina, transformisati astrofiziku i možda razumevanje same prirode gravitacije.

Euklid je pušten u svemir na jednomesečno putovanje do svog odredišta u solarnoj orbiti na skoro 1,6 miliona kilometara od Zemlje - položaj gravitacione stabilnosti između Zemlje i Sunca nazvana Lagranžova tačka dva, ili L2.

Odatle, Euklid treba da istražuje evoluciju onoga što astrofizičari nazivaju „mračnim univerzumom“, koristeći širokougaoni teleskop za istraživanje galaksija udaljenih čak 10 milijardi svetlosnih godina od Zemlje preko ogromnog prostranstva neba izvan naše galaksije Mlečni put.

Letelica od dve tone je takođe opremljena instrumentima koji će da mere intenzitet i spektre infracrvene svetlosti iz tih galaksija na način koji će precizno odrediti njihovu udaljenost.

Misija se fokusira na dve osnovne komponente mračnog univerzuma. Jedna je tamna materija, nevidljiva, ali teorijski uticajna kosmička sila za koju se smatra da daje oblik i teksturu kosmosu. Druga je tamna energija, jednako zagonetna sila za koju se veruje da objašnjava zašto se širenje univerzuma, kako su naučnici uvideli devedesetih, već dugo ubrzava.

Naučnici procenjuju da tamna energija i tamna materija zajedno čine 95 odsto kosmosa, dok obična materija koju možemo da vidimo čini samo pet.

Euklida je projektovala i izgradila u potpunosti ESA, a američka svemirska agencija NASA je isporučila foto detektore za infracrveni instrument. Konzorcijum Euklid se sastoji od više od dve hiljade naučnika iz 13 evropskih zemalja, SAD, Kanade i Japana.

Dok svemirski teleskop "Džejms Veb" koji je NASA lansirala krajem prošle godine omogućava astronomima da preciziraju određene objekte iz ranog univerzuma sa neviđenom jasnoćom, Euklid ima za cilj da razotkrije skrivenu tkaninu i mehaniku kosmosa pedantno crtajući ogroman deo vidljivog svemir u tri-deu, ukupno više od milijardu galaksija.

Tamna materija i tamna energija se ne mogu direktno detektovati, ali su njihova svojstva „kodirana u oblicima i položajima galaksija“, rekao je astrofizičar Džejson Rouds, vodeći naučnik za Euklid u Nasinoj Laboratoriji za mlazni pogon u blizini Los Anđelesa.

Posmatranje suptilnih, ali izrazitih promena u oblicima i pozicijama galaksija tokom ogromnih vremenskih i prostornih raspona otkriće fine varijacije u kosmičkom ubrzanju, indirektno otkrivajući sile tamne energije, kažu naučnici.

Euklid će takođe pomoći da se otkrije priroda tamne materije merenjem efekta zvanog gravitaciono sočivo, koje proizvodi slaba izobličenja u vidljivim oblicima galaksija i pripisuje se prisustvu nevidljivog materijala koji iskrivljuje tkivo prostora oko nje.

Kroz uvid u tamnu energiju i materiju, naučnici se nadaju da će bolje shvatiti formiranje i distribuciju galaksija širom takozvane kosmičke mreže univerzuma.

Pored Euklidovih primarnih ciljeva, on će obezbediti "rudnik zlata za sva polja astronomije tokom nekoliko decenija“, naglašava Janik Melijer, vođa konzorcijuma Euklid i astronom na pariskom Institutu za astrofiziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.