Izvor: Glas javnosti, 31.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podsećanje da je Kosovo oteto

BEOGRAD - Isticanje zastave lažne države Kosovo ispred Evropskog parlamenta, koja nije skinuta ni pored oštrog protesta srpskog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, otvorila je polemike u Srbiji da li ovaj skandalozni potez znači i priznanje samoproglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine od strane Evropske unije kao organizacije. Takođe, s obzirom na to da protest ministra Jeremića, pa i delegacija Španije, Grčke, Kipra, Slovačke i Rumunije nije urodio plodom, neizbežno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je i pitanje kako u ovom momentu Srbija treba da se postavi i šta može i treba da uradi.

Iako su se i u Srbiji do nedavno mogle čuti izjave da EU nema kapacitet da prizna nezavisnost Kosova, već da će o tome odlučivati zemlje članice, Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova, uverava da „isticanje zastave Kosova ispred Evropskog parlamenta znači i priznavanje lažne države upravo od EU kao institucije“. - To je potpuno ista stvar. Evropski parlament je istakao kosovsku zastavu jer se EU preko slanja misije Euleks, a pozivajući se na Ahtisarijev plan, obavezala na nezavisnost Kosova. To što je parlament uradio nije nikakvo iznenađenje jer stvari treba posmatrati u kontinuitetu. Ovo što se sada dogodilo, a i izjave Rupela i Kacina samo pokazuju da se EU još pre samoproglašenja nezavisnosti Kosova obavezala da će tu nezavisnost i priznati - rekao nam je Jovanović. Kako je istakao, EU nam ovim potezom stavlja do znanja da je Kosovo nezavisno. Upitan kako bi sada Srbija trebalo da reaguje i da li ima na raspolaganju bilo kakve mogućnosti, on je rekao da „naša zemlja mora da stavi otvorene karte“.

PROTEST MINISTARSTVA

Ministarstvo za Kosmet izrazilo je oštar protest zbog grupe poslanika Evropskog parlamenta koji su održali takozvani Prvi interparlamentarni dijalog sa delegacijom Skupštine Kosova koje je nedavno proglasilo otcepljenje od Srbije. Time, kao i isticanjem zastave tzv. nezavisne države Kosovo, Delegacija za odnose sa jugoistočnom Evropom Evropskog parlamenta, jednog od zakonodavnih organa EU, de fakto je priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosmeta, prekršivši međunarodno pravo i iskazavši svoju podršku nedemokratskim metodama rešavanja manjinskih pitanja u Evropi.

- Srbija bi morala Uniji da predoči da je ova nejasna u svojim namerama i da zatraži potpuno izjašnjavanje u vezi sa Kosovom jer postoji puno nejasnoća. Neka se ovaj slučaj, ali i izjave Slovenaca koji predsedavaju EU, uzmu kao povod. To bi trebalo da uradi ili ministar spoljnih poslova ili predstavnik vlade koji je dobio puno ovlašćenje i mandat vlade, ali i predsednika republike - zaključio je on.

I Dušan Lazić iz Foruma za međunarodne odnose smatra da isticanje kosovske zastave ispred Evropskog parlamenta pokazuje raspoloženje u evropskim institucijama u vezi sa nezavisnošću Kosova.

- Ne bi trebalo iz toga izvlačiti više zaključaka, ali je nesumnjivo da takav potez ima političku poruku. S druge strane, ne treba taj čin ni zanemarivati jer nije beznačajan. To je logika kontinuiteta. Potrebno je iz te poruke izvući određene političke zaključke i ozbiljno razmotriti kako ćemo da reagujemo. Neće ovo biti prvi i poslednji pokušaj zapadnih zemalja da nam pokažu kako je Kosovo nezavisna država, a sve to upravo zaslužuje da naši politički predstavnici ozbiljno razmotre sva pitanja da bi se zauzeo adekvatan stav - zaključio je on.

A potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da će biti zatraženo da izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin bude smenjen sa te funkcije.

Đelić je, na otvaranju međunarodne konferencije „LJubljanska agenda za novu fazu u procesu stabilizacije i pridruživanja“, rekao da će Srbija zatražiti smenu Kacina jer je otvoreno stao na stranu separatista, a trebalo bi da ima uravnotežen i izbalansiran pristup problemu Kosova.

Ovo mi lici na ono kada mangupi lupaju cvrge klincu iza zgrade a on cuti , onda mu mangupi lupaju cvrge jos vise, pa mu uzmu loptu da igraju fudbal ili basket . E tako je nasa barbika tj. Tadic kazao da on nece da koristi silu za odbranu zemlje(sto bi inace svaka normalna zemlja uradila) i na taj nacin postavio svoju , a i nasu glavu za lupanje cvrga..

OTETO JE PROKLETO.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.