Podrška komunističkom aktivisti: Grčki anarhisti crvenom farbom gađali parlament FOTO

Izvor: B92, 21.Maj.2019, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška komunističkom aktivisti: Grčki anarhisti crvenom farbom gađali parlament FOTO

Atina -- Tridesetak članova anarhističke grupe Rubikon upali su u dvorište grčkog parlamenta u Atini i gađali fasadu zgrade crvenom bojom, rekao je policijski izvor.

Članovi te anarhističke grupe preuzeli su odgovornost za tu akciju u saopštenju.

Pre nego što ih je policija rasturila bacili su i dve zapaljive bombe. Za sada je jedna osoba uhapšena, rekao je isti izvor.

Predsednik Parlamenta Nikos Vucis, koji je bio prisutan u trenutku akcije, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za Frans pres da se radi o "ekstremnom, antidemokratskom aktu".

Članovi anarhističke grupe Rubikon navode da tako deluju da bi pružili podršku "pravednoj borbi" komunističkog aktiviste koji štrajkuje glađu Dimitrisa Kufodinasa.

Šezdesetogodišnji Kufodinas, vođa ekstremno levičarske grupe "17. novembar" rasformirane 2002. godine, nalazi se u zatvoru, gde odslužuje više doživotnih kazni.

On je nedavno hospitalizovan zbog štrajka glađu koji je počeo 2. maja kada mu je odbijen zahtev za izlazak. Vlasti su odobrile poslednjih godina šest sličnih zahteva što je naišlo na snažne kritike britanske i američke ambasade kao i porodica žrtava atentata organizacije "17. novembar".

Ta organizacija rasformirana 2002. godine nosi ime po studentskoj pobuni protiv diktature pukovnika ugušenoj u krvi 17. novembra 1973. godine. Članovi organizacije su počinii desetak napada između 1975. i 2000. godine i ubili 23 osobe, među kojima i šefa CIA u Grčkoj Ričarda Velča, grčke poslovne ljude, turske diplomate i britanskog vojnog atašea.

Ta grupa je pre pet dana crvenom i crnom farbom gađala rezidenciju američkog ambasadora u Grčkoj.

Poslednjih dana, kako se približavaju evropski i lokalni izbori u Grčkoj 26. maja, anarhisti su počinili niz vandalskih akcija u Atini i Solunu u podršku Dimitrisu Kufodinasu.

Vrhovni sud u Grčkoj saslušava žalbu uskraćivanja privremenog odsustva iz zatvora levičarskog ekstremiste Dimitrisa Kufodinasa, koji izdržava višestruke doživotne kazne zbog ubistva 11 osoba.

Kufodinas, koji je 2003. godine osuđen na 11 doživotnih robija, zbog učešća u ubistvima za koje je odgovornost preuzela grupa "17. novembar", uključujući ubistva američkih i britanskih diplomata, štrajkuje glađu zbog odbijanja molbe za odsustvo iz zatvor i prošle nedelje je prebačen na intenzivnu negu, piše Katimerini.

U Atini je, u znak podrške Kufodinasu, došlo do talasa vandalskih napada na javne ustanove.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčki anarhisti farbom gadjali Parlament

Izvor: Beta, 21.Maj.2019

Tridesetak članova anarhističke grupe Rubikon upali su danas popodne u dvorište grčkog Parlamenta u Atini i gadjali fasadu zgrade crvenom bojom, rekao je jedan policijski izvor.Članovi te anarhističke grupe preuzeli su u saopštenju odgovornost za tu akciju.Pre nego što ih je policija rasturila...

Nastavak na Beta...

Atina: Anarhista uhapšen zbog bacanja dimne bombe i boje na parlament

Izvor: Blic, 22.Maj.2019, 00:31

Grčka policija saopštila je da je 36-godišnji muškarac priveden na ispitivanje nakon napada anarhističke grupa "Ruvikonas" (Rubikon) na zgradu parlamenta u Atini, prenosi ANA.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.