Izvor: B92, 07.Dec.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podele u EU oko Makedonije

Brisel -- EU je podeljena u pitanju pregovora o prijemu Makedonije zbog njenog spora s Grčkom o imenu države, izjavio je francuski sekretar zadužen za evropska pitanja.

Šefovi diplomatija Evropske unije su na sastanku u Briselu razmatrali nacrt teksta u kojem se predlaže ponovni sastanak "u martu 2010. godine, s ciljem da se odredi datum za početak pregovora o prijemu". Zemlje članice EU su podeljene po tom pitanju, "jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grčka ne želi da bude vezana za bilo koji datum", rekao je Pjer Leluš.

"Dve teze se sukobljavaju, jedna teza govori da su pregovori (s Makedonijom) u interesu EU jer je to važno za proces stabilizacije Balkana, ali se protivi drugom principu, a to je solidarnost s Grčkom", rekao je Leluš.

Prema diplomatskim izvorima, zbog nedostatka dogovora, rasprava o tom pitanju je odložena za sutra.

U nacrtu teksta se navodi da je Makedonija učinila određeni napredak "u nizu važnih oblasti", premda treba da nastavi svoje reforme.

Makedonija je kandidat za EU od decembra 2005. godine i želi da počne pregovore o prijemu pre kraja godine. Početak pregovora je dobio zeleno svetlo Evropske komisije u oktobru, ali nije još EU.

Grčka je u aprilu 2008. godine blokirala proces prijema Makedonije u NATO i zapretila da će isto učiniti i za EU.

Grčka od 1991. godine ne priznaje Makedoniju kao državu pod tim imenom, jer smatra da ona time izražava pretenzije prema njenoj istoimenoj severnoj oblasti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Kurir": Kurs proširenja EU ponovo pokrenut ka Balkanu

Izvor: SrbijaNet.rs, 08.Dec.2009, 12:40

Kurs proširenja Evropske unije, nezavisno od otpora stanovništva nekih članica, ponovo je pokrenut u pravcu Balkana, ocenjuje bečki "Kurir", dodajući da su šefovi diplomatija na sastanku u Briselu postavili dalje smernice. Pregovori sa Hrvatskom, "posle rešenja svadje oko granice sa Slovenijom",...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

EU ministri odgodili odluku o Makedoniji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Dec.2009

Evropska unija je odložila odluku da otvori pristupne pregovore sa Makedonijom, nakon što se njen susjed Grčka tome usprotivila.U saopštenju minister spoljnih poslova EU rečeno je da će razmotriti ovo pitanje ponovo tokom španskog predsjedavnja EU , koje počinje 1 januara I traje do 30 juna 2010....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.