Izvor: B92, 17.Jan.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje grčkim anarhistima

Atina -- U Atini počelo suđenje osumnjičenim članovima anarhističke grčke grupe koja se smatra odgovornom za slanje paketa-bombi evropskim liderima krajem prošle godine.

Na optuženičkoj klupi je trinaestoro anarhista, starih između 19 i 30 godina, od kojih su devet prisutni, a četvorici se sudi u odsustvu.

Oni će odgovarati na optužbe o pripadanosti terorističkoj organizaciji, za koje je zaprećena kazna od 10 do 25 godina zatvora.

Proces >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se vodi pred specijalnim sudom za borbu protiv terorizma, a održava se u jednoj sali zatvora Koridalos, u zapadnom predgrađu Atine.

Ispred zgrade zatvora raspoređene su jake policijske snage.

Grupa koja sebe naziva "Vatrena zaverenička jezgra", kojoj navodno pripadaju osumnjičeni, pojavila se početkom 2008. godine sa anarhističkim stavovima.

Ta grupa je preuzela odgovornost ili se smatra odgovornom za desetinu napada zapaljivim napravama ili eksplozivom u kojima nije bilo mrtvih, a čija meta su bili sudije, mediji, državni zvaničnici i ekonomske i političke institucije.

Najnoviji napad, koji se smatra upozorenjem zbog suđenja trinaestorici, znatno je oštetio sedište administrativnog suda u Atini 30. decembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.