Pet predloga za novo ime Makedonije

Izvor: Radio 021, 20.Jan.2018, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet predloga za novo ime Makedonije

Iako međunarodni posrednik u razgovorima u pronalaženju rešenja za novo ime Makedonije, Metju Nimic nije želeo da otkriva koji su predlozi utvrđeni, makedonski mediji danas potvrđuju ranije pisanje grčke štampe da je u pitanju pet predloga.

Nimic je ranije u intervjuu za makedonsku TV Sitel rekao da je predlog dostavljen vlastima Grčke i Makedonije, na koji treba da odgovore za dve sedmice.

Portal >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << alb.mk navodi da je reč o pet predloga: Republika Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija Skoplje.

Podseća se da pitanje imena blokira Makedoniju na putu ka članstvu u EU i NATO-u, te dodaje da se čini da je rešenje tog pitanja veoma blizu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je tokom boravka u Skoplju u četvrtak definitivno isključio mogućnost priključenja Makedonije toj alijansi pre rešenja problema imena.

Nimic kaže da je optimista i da je sada najbolje vreme za rešenje ovog višegodišnjeg spora između Grčke i Makedonije. S druge strane, makedonski premijer je rekao da će o svakom usvojenom predlogu građani Makedonije odlučivati na referendumu.

"Sve što predlažemo biće deo referenduma. Mi (SDSM), Demokratska unija za integracije (DUI) i (najuticajnija opoziciona) VMRO-DPMNE i druge stranke imamo iste ili slične stavove", rekao je premijer Zoran Zaev.

Zaev je u Strugi rekao da je optimista i da misli da će dve zemlje koje su prijateljske i imaju za cilj širenje saradnje naći rešenje s obzirom na to da Grčka ima problem sa ustavnim imenom Makedonije. Premijer je naglasio da o suštini predloga, ipak, ne treba javno govoriti da se ne bi ugrozio uspeh pregovora.

Cipras: Makedonska nacija nikada nije postojala

Predsednik grčke Vlade Aleksis Cipras izjavio je da "makedonska nacija nikada nije postojala".

Cipras je u intervjuu za grčki list "Etnos" govorio o pitanjima u vezi sa nazivom susedne države i koje bi ime bilo prihvatljivo, kao i o pitanju iredentizma, prenosi MIA.

Ipak, on je izjavio da postoji "prozor mogućnosti" za rešenje spora u vezi sa imenom Makedonije, ali je ponovio da njegova vlada ima jasan stav u pregovorima o tome zalažući se za "kombinovani naziv".

"Vlada će nastaviti da radi na postizanju najboljeg mogućeg sporazuma. Tražimo međusobno prihvatljivo rešenje, kombinovani naziv koji će se generalno koristiti, a što neće ostaviti prostora za iredentizam i nerazumne tvrdnje", rekao je Cipras.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.