Pazite, na 100 evra bankomat u Hrvatskoj uzme skoro 5; U Crnoj Gori i Grčkoj nešto jeftinije

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 08:48

Pazite, na 100 evra bankomat u Hrvatskoj uzme skoro 5; U Crnoj Gori i Grčkoj nešto jeftinije

Sezona je letovanja i putovanja, pa se treba odlučiti kako na putu postupati s novcem.

Ukoliko ove letnje sezone odlučite da na odmor, pored keša, ponesete i karticu kako bi za svaki slučaj mogli da podignete još novca sa bankomata, računajte da ćete morati da platite ne malu proviziju koja zavisi od visine transakcije, fiksnu naknadu koja ide i preko 4 evra po transakciji, ili kombinaciju ova dva.

Tako na primer, ukoliko želite da podignete 100 evra, provizija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će vas u Hrvatskoj izaći oko 4,5 evra, dok će u Crnoj Gori i Grčkoj ona biti oko 3 evra, piše Blic.

Prema aktuelnoj ponudi banaka u omiljeni destinacijama naših turista (Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj), za korišćenje stranih kartica na bankomatima banke uglavnom naplaćuju proviziju, koja iznosi ili do 3,5 odsto vrednosti transakcije tj. novca koju podižete sa bankomata ili fiksnih od 2,5 do 3,5 evra. Takođe, na primer u Hrvatskoj banke spoje ova dva slučaja, te vam naplate i proviziju u odnosu na visinu transakcije, kao i fiksnu naknadu.

Ipak, treba imati na nekoliko stvari, sa jedne strane menjačnice jedva čekaju da im uđe loše obavešteni turista ne bi li mu valutu koju traži prodali po "proizvoljnom" kursu koji njima odgovara. Iz te perspektive ove provizije na bankomatima su jeftinija opcija, ali kao što su u više navrata za istakli finansijski savetnici, najbolja opcija vam je da uradite detaljnu računicu u Srbiji, i ponesete neophodan novac u kešu od kuće.

Takođe, jedan od glavnih saveta je i da, ako već nosite karticu, proverite sa bankom u Srbiji da li je neka banka na tržištu na koje idete deo iste grupe kao vaša, i u tom slučaju možete da izbegnete naplatu ovih naknada. Isto tako, obavezno otvorite devizni račun, kako bi izbegli konverziju dinara u, u ovom slučaju, evre.

Provizija na bankomatima u Grčkoj

Prema aktuelnoj ponudi banaka u Grčkoj, banke će vam za korišćenje bankomata naplatiti fiksnu naknadu između 2 i 4 evra. Takođe, veliki broj bankomata u Grčkoj imate mogućnost da platite u vašoj lokalnoj valuti, tj. dinarima, ili u evrima pomenutu proviziju.

Potrebno je istaći da na grčkom tržištu postoje i "turistički bankomati" koji su vidno manji od standardnih, ne pripadaju ni jednoj konkretnoj banci i naplaćuju u pojedinim slučajevima i duplo veće provizije.

Provizija na bankomatima u Hrvatskoj

Što se tiče Hrvatske, provizije na bankomatima zavise od banke do banke, pa se tako možete naći u situaciji da na bankomatu plaćate i fiksnu naknadu za dizanje keša, ali i kombinovanu tj. fiksni iznos na koji se dodaje procenat transakcije. Na primer, ako fiksni deo naknade iznosi 2 evra, plus procenat od 100 evra koje želite da podignete, banke u Hrvatskoj će vam uzeti ukupno oko 4,5 evra provizije.

Prema aktuelnoj ponudi banaka, većina banaka u Hrvatskoj će vam naplatiti između 1,5 i 2,5 odsto vrednosti transakcije, plus fiksni iznos od 1,13 do preko 2 evra. Takođe, pojedine banke uzimaju samo procenat od transkacije, s tim što imaju definisan minimum od oko 3 evra.

Provizija na bankomatima u Crnoj Gori

Što se tiče Crne Gore, ako odlučite da se poslužite bankomatom, očekujte da će vam banke uzeti procenat vrednosti transakcije, od 2,5 do 3 odsto, ali većina banaka je definisala minimalne iznose koje mogu da vam uzmu, i oni se kreću od 2 do čak 5 evra.

Pazite se duple konverzije

Kako navode na sajtu NBS, ukoliko posedujete platnu karticu koja zadužuje vaš dinarski račun, morate imati u vidu troškove konverzije valute, čija se visina razlikuje od vrste valute i same banke.

Troškova konverzije neće biti ukoliko posedujete devizni račun u istoj valuti, povezan s vašom platnom karticom, koji će prilikom transakcije biti zadužen za odgovarajući iznos transakcije. Međutim, ukoliko vršite plaćanje u valuti koja je različita od valute na vašem deviznom računu, treba da znate da će banka u tom slučaju izvršiti duplu konverziju, i to npr: ako ste robu i usluge plaćali u američkim dolarima, a devizni račun imate u evrima, banka će prvo izvršiti konverziju američkih dolara u dinare, a potom iz dinara u evre, upozoravaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.