Parivodić: DSS-u nije mesto sa SRS

Izvor: B92, 15.Jun.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parivodić: DSS-u nije mesto sa SRS

Beograd -- Nisam sklon formiranju vlade sa radikalima jer se moja uverenja o putu razvitka Srbije razilaze od stavova čelnih ljudi SRS-a, rekao funkcioner DSS-a Milan Parivodić.

"Moja vizija je da od Srbije napravimo zemlju sličnu Grčkoj. To znači Srbiju u EU, koja uvažava svoju religiju, istorijsko nasleđe, održava snažne privredne veze sa Rusijom. S druge strane, mislim da radikali ne uvažavaju spoljnopolitičku i ekonomsku stvarnost, odnosno ko su nama bitni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partneri", rekao je Parivodić za Blic.

On dodaje da "u ovom momentu izgleda da SPS više gleda ka DS-u u vezi sa formiranjem Vlade".

"Međutim, nije isključeno da se to u nekom poslednjem trenutku promeni i da dođe do formiranja tzv. nacionalne vlade", rekao je on.

Parivodić kaže da nijedna vlada koja nije zasnovana sa DS i DSS ne može imati stabilnost koja je neophodna za ubrzanu modernizaciju Srbije na putu u EU.

"Suviše su ozbiljni kompromisi uključeni u svaku drugu jednačinu. DS sa SPS-om mora da pravi vrlo ozbiljne kompromise, DSS sa radikalima takođe mora da pravi velike kompromise", izjavio je on.

On dodaje da "DS kao umereno leva i DSS kao umereno desna, moraju deliti temeljna, građanska politička uverenja na kojima će se graditi Srbija".

Parivodić kaže da stav DSS-a nije "da okreće leđa EU, već da traži razjašnjenje pitanja državnih granica Srbije kao prethodno pitanje za dalje razgovore sa EU".

Bubalo: SPS pregovara na dve strane

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Predrag Bubalo izjavio je za Večernje novosti da je "činjenica da SPS pregovara na dve strane" i da pokušava da nađe razlog za prekid pregovora sa DSS-om i radikalima.

Bubalo je rekao da će DSS sledeće nedelje definitivno odlučiti da li će prekinuti pregovore o formiranju nove vlade sa socijalistima i radikalima.

"Izgleda da rukovodstvo SPS-a ima razne aranžmane sa Demokratskom strankom, pa traži način kako da to obrazloži članstvu i biračima. Biće zanimljivo da vidimo čvrstinu stavova SPS i koalicionih partnera oko Euleksa, Haga, rasta penzija i socijalne pravde do kraja pregovora oko formiranja vlade", kazao je Bubalo.

Odgovarajući na pitanje ostavlja li bar promil šanse vladi sa radikalima i SPS-om, Bubalo je rekao da ta mogućnost postoji "dok god se zvanično ne završe pregovori".

Prema njegovom mišljenju, novi izbori "ne bi bili najbolje rešenje za Srbiju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.