Papuljas nemoćan pred partijskom neslogom

Izvor: Politika, 14.Maj.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papuljas nemoćan pred partijskom neslogom

Sve manje nade da će predsednik Grčke nagovoriti stranke da formiraju koalicionu vladu

Od našeg dopisnika

Atina – Ni posle dva dana neumornog pregovaranja sa liderima velikih i malih stranaka, grčki predsednik Karolos Papuljas ne uspeva da ublaži njihove nepomirljive stavove i sastavi kakvu-takvu koalicionu vladu.

Neizvesnost eventualnih novih izbora, koje će Papuljas morati da raspiše ukoliko se u novom krugu razgovora ne postigne dogovor oko vlade, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije samo pitanje buduće leve ili desne orijentacije za koju će se Grci opredeliti rešeni da nešto promene. U ovom trenutku to je pitanje daljih reformi, poštovanja sporazuma sa evropskim kreditorima, dobijanje novih kredita bez kojih već u junu Grčka neće moći da isplati plate i penzije. Konačno, to je sasvim realna opasnost od izlaska iz evrozone.

Poslednji napor Papuljasa da formira vladu usledio je posle tri neuspela pokušaja partija koje su dobile najviše glasova da konstituišu koalicionu vladu. To je zapravo poslednja Ustavom predviđena mogućnost da se izbegne dalja kriza, neizvesnost i novi izborni troškovi.

Partijski lideri koji su prolazili kroz Papuljasov kabinet uglavnom su ostali na pređašnjim stavovima. Komunisti traže nove izbore, Nova demokratija, Pasok i Demokratska levica pokazale su spremnost da formiraju koaliciju ali pod uslovom da Koalicija radikalne levice Siriza, koja je na izborima osvojila drugo mesto, obavezno bude u vladi.

Međutim, Aleksis Cipras, lider Sirize, od čijeg je stava u svim pregovorima zavisila mogućnost formiranja koalicije, odbio je svaki savez sa partijama takozvane promemorandumske orijentacije tvrdeći da je i narod jasno pokazao da je protiv takve politike. Malo je verovatno, ali ostaje nada da bi na novom sastanku predsednika Papuljasa sa parijskim liderima Siriza mogla da bar malo omekša svoju poziciju.

Niko nije spreman ni da sarađuje sa neonacističkom Zlatnom zorom, koja je izborila ulazak u parlament. Čak ni novinari koji su u momentu kada je Nikos Mihaloliakos, lider Zlatne zore, ulazio na pregovore kod predsednika, posedali na zemlju u znak protesta što im je lider neonacista posle izbora arogantno poručio da će od sada pred njim – stajati mirno!

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da 72 odsto Grka žele koalicionu vlada, i to onu koja će sačuvati pozicije u evrozoni. Istovremeno, na novim izborima Siriza zagovara moratorijum na plaćanje dugova i udaljavanje od memoranduma potpisanog sa kreditorima (što bi značilo i moguć izlazak iz evrozone), verovatno da bi dobila najveći broj glasova i mogućnost da prilikom formiranja koalicije opet postavlja uslove.

Jedno je jasno: Grci žele da ostanu u monetarnoj uniji ali ne žele memorandum, odnosno reforme koje im nameću evropski kreditori. S druge strane, nijedna partija nema odgovor kako će već idućeg meseca isplatiti plate i penzije, kako će uštedeti 11 milijardi evra, na šta je obavezuje sporazum sa kreditorima koji su, u iščekivanju ishoda, odložili rokove isplate kredita.

„Budućnost Grčke je u njenim rukama. Želimo da ostane u evrozoni jer smatramo da je to najbolje rešenje za grčki narod i celu Evropu. Međutim, Grčka prethodno morati da poštuje dogovore i obaveze koje je preuzela”, izjavila je u Briselu portparol Evropske komisije Pija Arenkilnte.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 15.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.