Papandreu zvanično objavio da podnosi ostavku

Izvor: Politika, 09.Nov.2011, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papandreu zvanično objavio da podnosi ostavku

ATINA – Odlazeći premijer Grčke Jorgos Papandreu zvanično je objavio, nakon sastanka sa stranačkim liderima, da podnosi ostavku kako bi stvorio prostor za novu koalicionu vladu, a obraćanje naciji je završio bez imenovanja novog premijera.

Papandreu je rekao da političke snage u Grčkoj sarađuju kako bi izvele zemlju iz krize, da će vlada biti formirana uprkos razlikama i da će se učiniti sve kako bi zemlja ostala u zoni evra, javio je Rojters.

Danas se očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objavljivanje sastava nove grčke vlade, a grčka agencija ANA javlja da je predsednik Karolos Papuljas sazvao sastanak sa stranačkim liderima za 18 sati.

U međuvremenu, lideri levičarskih stranaka Komunistička partija Grčke (KKE) Aleka Papariga i Koalicija radikalne levice (SYRIZA) Aleksis Cipras saopštili su da neće prisustvovati ovom sastanku koji će se održati u predsedničkoj palati.

Odlazeći premijer Jorgos Papandreu i opozicioni lider Antonis Samaras pregovaraju već treći dan o tome ko će predvoditi novu vladu do izbora u februaru, a u štampi cirkulišu imena četiri potencijalna kandidata.

Rojters je ranije objavio, pozivajući se na izvore iz dve glavne stranke, da su se stranački lideri dogovorili da novu vladu predvodi predsednik parlamenta Filipos Pecalnikos, iz vladajućeg PASOK-a.

-----------------------------------------

Odlazak potomka čuvene grčke dinastije Papandreu

ATINA – Premijer Jorgos Papandreu je bio prisiljen da se posle dve godine provedene na toj funkciji povuče sa mesta predsednika vlade zbog nezapamćene ekonomske i finansijske krize sa kojom se suočila Grčka.

Kao izdanak čuvene dinastije Papandreu, koja je ostavila neizbrisiv trag u poratnoj istoriji zemlje, on je došao na čelo vlade oktobra 2009. godine. Pre toga bio je na položaju ministra inostarnih poslova (od 1999. do 2004.), kao i na čelu drugih resora.

Ministar spoljnih poslova bio je u vladi koju je vodio premijer Kostas Simitis, a diplomatsko iskustvo je sticao, prethodno, kao zamenik ministra. Ranije, u dva manadata, bio je ministar vera i prosvete.

On je tokom 2009. i 2010. godine kraće vreme obavljao funkcije i premijera i šefa diplomatije.

Papandreu je postao predsednik vlade Grčke nakon što je Svegrčki socijalistički pokret (PASOK), čiji je predsednik, ostvario ubedljivu pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima oktobra 2009. godine. Mesto premijera preuzeo je od Kostasa Karamanlisa, jer je PASOK ubedljivo porazio konzervativnu Novu demokratiju.

Papandreu je rođen u poznatoj porodici koja je, uz dinastiju Karamanlis, ostavila dubok trag u savremenoj istoriji Grčke. Njegov otac Andreas, koji je i osnovao PASOK, i njegov deda Georgios, nekoliko puta su bili predsednici vlada Grčke. Jorgos Papandreu rođen je 1952.godine, u Minesoti, SAD. Školovao se i studirao u Americi, Švedskoj i Kanadi. Magistrirao je sociologiju u londonskoj Školi za ekonomiju, bio je saradnik Centra za međunarodna pitanja Univerziteta Harvard. Prvi put je izabran u parlament 1981, a četiri godine kasnije za zamenika ministra kulture. On je u dva mandata bio ministar prosvete i vera, a bio je i zamenik ministra spoljnih poslova pre nego što je 1999. godine imenovan za šefa diplomatije. Kao ministar spoljnih poslova doprineo je unapređivanju odnosa Grčke sa susedima, pre svega sa Turskom i Albanijom. Pripisuju mu se i zasluge za uspešno organizovanje Olimpijade 2004. godine u Atini. Za predsednika PASOK-a izabran je 2004, posle ostavke Kostasa Simitisa. Premijer Papandreu je početkom meseca najavio raspisivanje referenduma o paketu pomoći koji je predložila EU kako bi spasila Grčku od bankrota, ali koji podrazumeva i oštre mere štednje. To je izazvalo burne reakcije u Grčkoj, čak i u njegovoj stranci.

To je na trenutak šokiralo i evropske lidere u EU i izazvalo haos na svetskim berzama. Pod pritiskom Brisela Papandreu je u međuvremenu ublažio stav, rekavši da referendum nikada nije bio svrha sam sebi i pozdravio podršku opozicije paketu pomoći EU. On je odustao od plebiscita i pristao da se povuče sa te funkcije i pozvao na formiranje vlade nacionalnog jedinstva koja bi izvukla zemlju iz krize i primenila odredbe plana EU za izbegavanje državnog bankrota. Time su otvorena vrata i za održavanja prevremenih izbora, koji će biti raspisani, kako se već najavljuje, za 19. februar iduće godine.  

Tanjug

objavljeno: 09.11.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papandreu podnio ostavku: Odlazak potomka čuvene grčke dinastije

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Nov.2011

ATINA - Premijer Jorgos Papandreu je bio prisiljen da se poslije dvije godine provedene na toj funkciji povuče sa mjesta predsjednika vlade zbog nezapamćene ekonomske i finansijske krize sa kojom se suočila Grčka.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Papandreu podnio ostavku

Izvor: BanjalukaLive.com, 09.Nov.2011

Premijer Jorgos Papandreu je bio prisiljen da se poslije dvije godine provedene na toj funkciji povuče sa mjesta predsjednika vlade zbog nezapamćene ekonomske i finansijske krize sa kojom se suočila Grčka. Kao izdanak čuvene dinastije Papandreu, koja je ostavila neizbrisiv trag u poratnoj istoriji...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

ODLAZIM, GRCI, ČUVAJTE EVRO!

Izvor: Kurir, 10.Nov.2011, 08:24

ATINA - Sve za evropsku valutu! Odlazeći premijer Grčke Jorgo Papandreu sinoć je zvanično podneo ostavku i poručio Grcima da sačuvaju zemlju u zoni evra i poštuju uslove plana EU za spas zemlje...ATINA - Sve za evropsku valutu!..Odlazeći premijer Grčke Jorgo Papandreu sinoć je zvanično podneo...

Nastavak na Kurir...

Papadimos: Brže rešavanje problema saradnjom svih

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Nov.2011

Novi grčki premijer Lukas Papadimos rekao je danas da će ogromni ekonomski problemi sa kojima se Grčka suočava biti brže rešeni jedinstvom i saradnjom svih političkih aktera. Papadimos je ukazao da će finansijski problemi biti rešeni samo uz saradnju svih partija i dodao da će grčko učešće...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.