Papandreu pozvao na jedinstvo

Izvor: B92, 16.Jun.2011, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papandreu pozvao na jedinstvo

Atina -- Posle nereda u kojima je povređeno 30 ljudi, grčki parlament glasa o poverenju rekonstruisanoj Vladi. Jorgos Papandreu pozvao na jedinstvo u vladajućem PASOK-u.

Kriza se sa ulica Atine preselila u parlament, a premijer Jorgos Papandreu veruje da bi tamo mogla da dobije i pozitivno rešenje.

Papandreu predlaže rekonstruisanje vlade, ali ukoliko u parlamentu ne dobije naklonost većine, Grčkoj predstoje prevremeni izbori. Najavljenu rekonstrukciju prate ostavke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslanika PASOK-a.

"Svi treba da preuzmemo odgovornost prema državi i građanima. Nastaviću istim putem, zajedno sa članovima PASOK, drugim zvaničnicima i grčkim narodom. Formiraćemo novu Vladu, a zatim će parlament imati reč", kazao je Papandreu.

Najavljena rekonstrukcija, međutim, ne uliva poverenje hiljadama onih koji protestuju na ulicama Grčke. Zemlja je u sredu bila skoro paralisana zbog štrajka zaposlenih u javnom sektoru. Protesti zbog najavljenih novih mera štednje pretvorili su se u sukobe demonstranata i policije. U centru Atine povređeno je najmanje 30 ljudi.

Grčki premijer se na rekonstrukciju Vlade odlučio nakon neuspelih pregovora sa glavnom opozicionom partijom Novom demokratijom, kojoj je predlagao formiranje vlade nacionanog jedinstva. Pregovori su propali, jer je, prema rečima Papandreua, opozicija postavila neprihvatljive uslove.

Ukoliko Vlada nastavi istim putem i posle rekonstrukcije, smatraju analitičari, to neće rešiti ekonomske i socijalne probleme u zemlji.

"Premijer je okončao saradnju socijalista sa glavnom opozicionim partijom desnice Novom demokratijom. Potreban je novi početak kako bismo se suočili sa velikim ekonomskim i socijalnim problemima. Vlada će morati da preuzme odgovornost i plati političku cenu, makar to dovelo do prevremenih izbora ili će doći do propasti", smatra Jorgos Kirtsos, urednik lista "Siti pres" i besplatnog nedeljnog "Socijalista".

Glavni prioritet grčkih vlasti je hitno usvajanje nacrta budžeta, kako bi Međunarodni monetarni fond odblokirao paket pomoći Evropske unije. Inače, kreditni rejting Grčke pao je na najniži mogući nivo. Ocenjena je kao zemlja koja ima manje šanse da vrati kredit nego Pakistan, Ekvador ili Jamajka.

Ostavke u vladajućoj stranci

Jorgos Papandreu (FoNet, arhiva)

Dvojica poslanika PASOK-a podneli su ostavke, uoči odluke premijera Jorgosa Papndreua da predloži sastav nove vlade koja treba da dobije poverenje u parlamentu. Ostavke poslanika su podnete posle jučerašnjeg neuspeha da se u Grčkoj formira široka koaliciona vlada koja bi podržala oštre mere štednje koje je predložio premijer Papandreu.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu pozvao je na jedinstvo poslanike svoje socijalističke stranke PASOK i "da rade zajedno na prevazilaženju krize" u "dramatičnom trenutku" za Grčku i Evropu.

Papandreu, govoreći u poslaničkom klubu tokom kritičnog sastanka sazvanog samo nekoliko sati pre no što rekostruiše Vladu, pozvao je poslanike svoje stranke da "razumeju dramatičnost trenutka" i da "zajedno rade na prevazilaženju krize."

"Pred nama su teški pregovori i naredni dani su od ključnog značaja", rekao je Papandreu suočen sa pobunom među poslanicima svoje stranke koji se protive novom planu mera štednje čiji je cilj da se obezbedi drugi paket finansijske pomoći mesto od EU i MMF.

"Izazov je pred nama, trenutak je istorijski: Ili će Evropa pisati istoriju, ili će istorija ukloniti Evropsku uniju", rekao je Papandreu.

U sadašnjem sazivu parlamenta PASOK ima većinu mesta: 155 od ukupno 300.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka čeka novu vladu

Izvor: RTS, 16.Jun.2011

Rekonstrukcija grčke vlade odložena za sutra. Premijer Jorgos Papandreu pozvao opoziciju na jedinstvo o najvažnijim pitanjima, lider opozicione Nove demokratije traži raspisivanje izbora. U Atini danas mirno posle jučerašnjih nasilnih protesta...21.52 - Lider vodeće grčke opozicione partije Nova...

Nastavak na RTS...

Papandreu: Danas rekonstrukcija vlade

Izvor: S media, 16.Jun.2011

Papandreu najavio da će danas rekonstruisati vladu i tražiti glasanje o poverenju u parlamentu. Lider opozicije Antonis Samaras pozvao je na prevremene izbore. ..Grčki premijer Jorgos Papandreu najavio je da će danas rekonstruisati vladu i tražiti glasanje o poverenju u parlamentu, a lider opozicije...

Nastavak na S media...

Papandreuu hitno potrebni saveznici

Izvor: Deutsche Welle, 16.Jun.2011

Dan posle velikih demonstracija protiv novih strogih mera štednje, grčki premijer Jorgos Papandreu najavio je da će danas rekonstruisati vladu i da će zatim tražiti da parlament glasa o poverenju vladi.

Nastavak na Deutsche Welle...

Grčka: Dvojica zastupnika napustili vladajuću stranku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jun.2011

Dvojica  zastupnika iz redova Socijalističe stranke dali su ostavke na mjesta u  grčkom  parlamentu. To neće ugroziti većinu od pet zastupnika koje stranka ima u parlamentu, jer ih automtski naslijedjuju  kolege iz stranke. Grčki premijer Jorgos Papandreu najavio je da će danas rekonstruirati...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Planovi Papandreua na ledu

Izvor: Danas, 16.Jun.2011

Poslanici grčke vladajuće partije PASOK zatražili su juče hitan sastanak poslaničke grupe zbog krize povodom najavljenih dodatnih mera štednje, neposredno pošto su dva poslanika te stranke podnela ostavke iz istog razloga. Premijer Jorgos Papandreu trebalo je da objavi rekonstrukciju vlade, što...

Nastavak na Danas...

Papandreu odložio rekonstrukciju vlade

Izvor: S media, 16.Jun.2011

Premijer Jorgos Papandreu odlučio da odloži najavljenu rekonstrukciju grčke vlade. Posle jučerašnjih nasilnih protesta, u kojima je povređeno više od 30 osoba, na ulicama Atine mirno. ..Uprkos najavi da će danas predložiti novu rekonstruisanu vladu, grčki premijer Jorgos Papandreu u parlamentu...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.