Pala cena nafte

Izvor: RTS, 21.Maj.2010, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pala cena nafte

Cena barela nafte na berzi u Njujorku opala je pet dolara, sa 70 na 65. Pojeftinjenje se objašnjava lošim stanjem na berzi zbog uticaja budžetske krize u zemljama koje koriste evro.

Sirova nafta je na berzi u Njujorku opala sa 70 na 65 dolara za barel, usled toga što su protesti u Grčkoj ponovo na tržištu pobudili strahovanja u vezi evropske dužničke krize.

Zabrinuti zbog uticaja finansijske krize na evropsku tražnju za naftom, investitori strahuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je na pomolu novi talas svetske ekonomske krize. Na robnoj berzi u Njujorku cena barela crnog zlata bila je u jednom trenutku najniža od kraja jula prošle godine da bi potom neznatno skočila.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u junu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 57 centi na 69,30 dolara za barel, nakon što je juče u jednom trenutku tokom trgovanja oslabila na najniži iznos od septembra od 67,90 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Istovremeno je evropska "brent" nafta za terminsku isporuku u julu na Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 81 cent na 72,88 dolara za barel.

Najvažnija energetska sirovina je do danas značajno izgubila na ceni u odnosu na 87 dolara za barel sa početka meseca, usled toga što je dužnička kriza u Evropi izazvala slabljenje evra i preti da ugrozi privredni rast tog regiona.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.