Pad evra povukao i cene nafte

Izvor: B92, 05.Feb.2015, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad evra povukao i cene nafte

Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, jer je nova zabrinutost zbog Grčke oborila vrednost evra.

To dodatno podriva tražnju u svetlu prekomernih zaliha, naveli su analitičari.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u martu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 32 centa na 48,14 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za martovsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 16 centi na 54,03 dolara, prenosi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Frans pres.

Na obaranje cena nafte je, kako tvrde analitičari, uticao sunovrat vrednosti evra uzrokovan odlukom Evropske centralne banke da više ne prihvata grčke obveznice, koje nose rejting "smeća", kao garanciju za pozajmice komercijalnim bankama, navodi francuska agencija.

Pad vrednost evra čini da cena nafte izražena u dolarima bude viša, ugrožavajući tako tražnju i vršeći dodatni pritisak na cene "tečnog zlata", koje su već pogođene prekomernim globalnim zalihama i slabom tražnjom.

Cene nafte su od juna prošle godine, kada su se kretale iznad 100 dolara za barel, izgubile više od polovine vrednosti.

Francuska agencija takođe podseća da je, bazirajući svoju kampanju na progamu protivljenja merama štednje, grčka levičarska stranka Siriza prošlog meseca odnela pobedu na izborima, što je izazvalo strah da će Atina bankrotirati po osnovu dugovanja i izaći iz evrozone.

Nova grčka vlada, dodaje Frans pres, traži obnavljanje pregovora o uslovima grčkog međunarodnog paketa pomoći dobijenog od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda u vrednosti od 240 milijardi evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.