Otkriven najstariji potopljeni grad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2009, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven najstariji potopljeni grad

ATINA - Zidine najstarijeg potopljenog grada na svetu otkrivene su u vodama nedaleko od poluostrva Peloponez u južnoj Grčkoj.

U pitanju je grad Pavlopetri, čiji su ostaci pronađeni još 1967. godine, ali su arheolozi tek u poslednje vreme počeli bolje da ga proučavaju, piše grčka štampa.

Po rečima britanskog arheologa Nika Fleminga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz Britanskog centra za okeanografiju, Pavlopetri je najstariji do danas poznati podvodni grad.

Nalazište, koje čine ulice, luka, zgrade i grobnice, veoma je dobro očuvano. Naučnici smatraju da se grad prostirao na 100.000 kvadratnih metara.

Mada je otkriven pre 32 godine, grad Pavlopetri nije bio predmet dubljih arheoloških istraživanja.

Grupa istraživača na čelu sa arheologom Džonom Hendersonom sa univerziteta u Notingemu nedavno je ponovo počela da istražuje nalazište i do sada su uspeli da izrade mapu polovine grada. Na osnovu raznih predmeta, poput neolitske grnčarije pronađene u ruševinama, zaključili su da je grad star između 5.000 i 6.000 godina.

Ostaci brodova i tovara koji su prenosili pokazuju da je Pavlopetri bio lučki i trgovački grad.

Naučnici trenutno rade na izračunavanju visine obale na kojoj se grad nalazio pre potapanja, do čega je najverovatnije došlo zbog jakih seizmičkih aktivnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkriven najstariji potopljeni grad

Izvor: Vesti-online.com, 12.Nov.2009

Zidine najstarijeg potopljenog grada na svetu otkrivene su u vodama nedaleko od poluostrva Peloponez u južnoj Grčkoj. U pitanju je grad Pavlopetri, čiji su ostaci pronađeni još 1967. godine, ali su arheolozi tek u poslednje vreme počeli bolje da ga proučavaju...Nalazište, koje čine ulice, luka,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.