Olimpijakos na krilima Portugalaca

Izvor: RTS, 01.Okt.2019, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olimpijakos na krilima Portugalaca

Olimpijakos je aktuelni vicešampion, ali i najtrofejniji grčki klub koji je u 94 godine dugoj istoriji kluba osvojio čak 44 titule šampiona, uz 27 nacionalnih Kupova. Pored toga, klub iz Pireja igra svoju 19 sezonu u Ligi šampiona po čemu su definitivno najuspešniji klub na Balkanu od osnivanja takmičenja u ovom formatu.
Olimpijakos je u prethodnih 18 pokušaja, sedam puta prolazio u nokaut >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fazu elitnog klupskog takmičenja, od čega su šest puta zaustavljani već u osmini finala, dok su 1998-99, pod vodjstvom Dušana Bajevića, predvođeni našim nekadašnjim reprezentativcem Predragom Đorđevićem, stigli do četvrtine finala gde ih je eliminisao Juventus, i to je najveći uspeh kluba u društvu najboljih.

Prošle sezone, Olimpijakos nije nastupao u Ligi šampiona, već u Ligi Evrope gde ih je u šesnaestini finala zaustavio Dinamo iz Kijeva. 
Ovaj sastav kluba iz Pireja sa klupe predvodi nekadašnji trener Vitorije Gimaraeš, Portugalac Pedro Martins, koji je u klub doveo čak četvoricu svojih sunarodnika, od kojih trojica čine okosnicu tima.
Tu je najpre vrlo pouzdani golman Žoze Sa, nekadašnji čuvar mreže Porta, standardan među stativama ove sezone. Odbranom komanduje Ruben Semedo, nekadašnja uzdanica Sportinga iz Lisabona. Treći Portugalac od kojeg u mnogome zavisi igra tima na sredini terena i u navali je omaleni Danijel Podense, takodje bivši igrač Sportinga koji ima ulogu lidera i i sa pravom nosi broj 10 na ledjima. Vrlo nezgodan i nepredvidiv u tranziciji i kontranapadima.
Martins se uzda i u svog vrlo ofanzivnog desnog beka, Norvežanina El Abdeluia, a u sistemu 4-2-3-1 koji potencira, vrlo važan posao na sredini odradjuje još jedan igrač sa kojim trener nema problem u komunikaciji - Brazilac Giljerme, nekadašnji vezista Udinezea i Deportiva iz La Korunje. Pored Giljermea, u veznom redu kao defanzivni vezni igra Grk Buhalakis.
Ipak, u timu se sve promenilo dolaskom najzvučnijeg imena, Matjea Valbuene, francuskog veterana koji ima 35 godina, ali igra kostantno i koristi svoje prebogato medjunarodno iskustvo. Valbuena ima slobodu u igri i često ukršta i menja mesta sa Podenseom na krilu. Ta dvojica igrača u završnici napada imaju zadatak da pre svega pronalaze napadače, Španca Migela Anhela Gerera i iskusnog Marokanca Jusefa El Arabija koji je briljirao tokom ovogodišnjih kvalifikacija, gde je Olimpijakos eliminisao Viktoriju Plzenj, Istambul Bašahšehir i Krasnodar. Interesantno je da su vicešampioni Grčke tokom kvalifikacija ostvarili pet pobeda i samo jedan remi, uz čak 11 datih i samo jednim primljenim golom.
U plej-ofu su deklasirali Krasnodar iz Rusije sa čak 6:1 u dvomeču, a pored El Arabija, na tom susretu briljirao je i naš Lazar Randjelović, bivši fudbaler Radničkog Iz Niša koji se sa dva gola u tim susetima nametnuo kao bitan navalni igrač u rotaciji trenera Martinsa.
Olimpijakos je u prvih pet kola Super lige Grčke ostvario četiri pobede uz samo jedan remi sa Panatinaikosom 1:1, tako da su lideri u šampionatu sa bodom više u odnosu na drugoplasirani Ksanti.
Grci su u seriji od 12 mečeva bez poraza u svim nadmetanjima, uz devet pobeda i svega tri remija u dosadašđnjem delu sezone.
Martins za mečeve Lige šampiona nije prijavio još jednog veoma iskusnog fudbalera, Sudanija, a već dugo odsustvuje povredjeni kapiten tima Kostas Fortunis koji je pokidao prednje ukrštene ligamente.
Dakle, Olimpijakos igra napadački, otvoren fudbal, sa brzim krilima Valbuenom i Podenseom, dok iza napadača igra još jedan veoma važan igrač, Argentinac Lovera koji je došao iz Rosaria za 3,3 miliona evra.
Protiv Totenhema su primili dva gola posle pola sata igre, ali su stigli do remija 2:2 u prvom kolu grupe B imlail priliku da dodju čak i do preokreta na tom susretu, čime su pokazali i iskustvo i karakter ali i odlučnost koja može biti presudna u grupnoj fazi Lige šampiona. Ne znaju za poraz u ovoj sezoni i svesni su da ih u trećem i četvrtom kolu očekuju dueli sa favorizovanim Bajernom. To je ekipa koja voli da napada i igra po bokovima pre svega, a protiv Krasnodara su dokazali da lako zaostavljaju i brze kontre rivala. U dobroj su formi i nisu bili uzdrmani ove sezone, ni u Evropi ni u domaćoj Super ligi. 
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.