Izvor: Politika, 01.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 130 kamiona „zarobljeno” u Grčkoj

Oko 130 srpskih kamiona koji se nalaze u Grčkoj nemaju dozvolu da izađu iz te zemlje, a ukoliko se problem uskoro ne reši, drumski prevoznici sa juga Srbije mogli bi, kako su najavili, da blokiraju autoput kod Niša, izjavio je juče predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić.

Prema njegovim rečima, grčke vlasti obrazložile su da su sprovele takvu meru, jer naša zemlja nije ispunila obavezu da drumarina ne bude ista za grčke i srpske prevoznike. „Danima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << molimo, pišemo Ministarstvu za infrastrukturu, upozoravamo šta će se desiti, usmeno nam odgovaraju da rade na rešavanju tog problema. Postoji pritisak kolega da se izvrši blokada autoputa kod Niša, i on je poslednjih dana sve veći i veći. Danas sam zamolio kolege da se strpe i da ću pokušati da razgovaram sa ministrom”, rekao je on

Mandić je objasnio da su kamioni mogli da voze sa postojećim dozvolama do 31. januara u ponoć i da otad nijedan srpski kamion nema dozvolu, jer im prevoz u Grčkoj nije odobrila grčka strana.

Prema njegovim rečima, zbog toga svaka kontrola u toj zemlji može da utvrdi da se kamioni neovlašćeno nalaze na teritoriji tuđe zemlje i da zbog toga plate veliku kaznu. „Mi smo u petak, kada je isticala dozvola za kretanje kamiona, poslali Ministarstvu za infrastrukturu informaciju da je oko 130 kamiona bilo u Grčkoj i da neće izaći zbog tog problema”, rekao je on navodeći da kamioni čekaju utovar južnog voća i druge robe u Grčkoj.

Kako je objasnio, svake godine je uobičajeno da se u decembru izvrši razmena dozvola između svih zemalja, ali je sredinom decembra grčka strana informisala naše Ministarstvo za infrastrukturu da neće izvršiti razmenu dozvola zbog toga što nije ispunjeno ono što je obećano – da se izjednače grčki i domaći prevoznici. „Srpska strana stranim prevoznicima naplaćuje veću drumarinu nego domaćim prevoznicima, što je diskriminacija. Mi svuda u Evropi plaćamo jednako cenu bilo kakve usluge da su u pitanju”, rekao je on.

Mandić je naveo da su zbog tih problema grčki prevoznici najavili da će promeniti pravac i da će ići preko Bugarske i Rumunije, što će dodatno uticati na smanjenje tranzita kroz našu zemlju, dok, s druge strane, do tržišta zapadne Evrope mogu preko Italije.

Odnos cene putarine domaćih i stranih vozila nekad je bio 1:14 . Ta razlika je u međuvremenu znatno smanjena, pa je putarina za strana vozila u proseku veća za oko 30 odsto. Srbija kao jedna od retkih zemalja naplaćuje, međutim, i ulaz u zemlju koji košta od 80 do 100 evra.

Tanjug

[objavljeno: 02/02/2009]
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.